Egy nő útbaigazít egy idegen személyt

Egy egyszerű trükkel könnyebben megy majd az ismerkedés

Sokakat már a gondolat is stresszel tölthet el, hogy egy idegennel kell társalgást folytatni. Egy tanulmány játékosan próbálta lebontani ezt a gátat, ezzel bebizonyítva, hogy bárkivel el lehet beszélgetni. Így lehet egyszerűen új embereket megismerni.


Mindannyiunknak rengeteg alkalmunk lenne új embereket megismerni minden nap. Legyen szó utazásról vagy munkahelyi időtöltésről, mindenhol vannak olyan személyek, akikkel nyugodtan el lehetne társalogni. Ennek ellenére a legtöbben bedugjuk a fülhallgatót, a telefonunkat nyomkodjuk, illetve akkor próbálunk elmenni valahova — például edzőterembe — amikor nincs ott senki.

Új kutatások azonban azt mutatják, hogy az emberek túlzottan tartanak az ismerkedéstől, így egy gátat húznak fel, melyen nem engednek át ismeretleneket könnyedén.

Egy kutatócsoport ennek lebontásához egy játékos kísérletet dolgozott ki, hogy megmutassa az embereknek, mennyire könnyű és élvezetes lehet az idegenekkel való kommunikáció.

A munkálatok kezdetén megkérték az alanyokat, hogy jósolják meg az emberek viselkedését. Olyan feltételezések is szerepeltek a kérdőívben, mint hogy azok az emberek, akikhez odamennek, elutasítók lesznek. Ezen túl a kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy milyen mértékben érzik majd kínosnak a csevegéseket előreláthatóan, vagy elképzelhetőnek érzik-e, hogy élvezik majd a programot.

K\u00e9t idegen besz\u00e9lget a villamoson

Fotó: Shutterstock

Ez után egy kincskereső feladat mintájára a résztvevők elindultak a nagyvilágba. Feladataik elvégzéséhez olyan embereket kellett keresniük, akiknek mondjuk volt tetoválásuk, vagy érdekes cipőt, esetleg meglepő frizurát hordtak. Őket le kellett szólítaniuk és el kellett kezdeniük társalogni az adott stílusjegyeikről. Természetesen nem csak ilyen témákban kellett keresgélniük járókelőket.

A résztvevők teljesíthették a küldetéseket és elérhették a célokat, ami szórakoztatóvá tette a kísérletet. A játék egy héten keresztül tartott, végezetül pedig megkapták ugyanazokat a kérdéseket, mint a tanulmány kezdetén.

Érdekes módon azt tapasztalták, hogy sokkal kisebb valószínűséggel utasították el őket beszélgetés közben, mint azt kezdetben elképzelték, valamint magabiztosabbak is lettek a társalgási képességeikkel kapcsolatban.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Psychology Today