Károly király arany trónon ül a korona mellett

Minden, amit Károly koronázási székéről tudni érdemes!

Május 6-án, azaz holnap a fél világ III. Károly király és Kamilla királyné koronázását fogja nézni. A szertartás legszentebb részének számító koronázás és felkenés során Károly király egy 700 éves széken ül majd.


A trónt 1300 és 1301 között I. Eduárd király megrendelésére készítették, és a Westminster-apátság a széket „a világ egyik legértékesebb és leghíresebb bútordarabjaként" jellemzi.

A koronázási szék magában foglalja a Scone-követ, amelyet Eduárd 1296-ban hozott magával Skóciából a Westminster-apátságba.

A kő eredetileg teljesen a szék ülőkéje alá volt zárva, de az elülső fa díszítés az idők folyamán eltörött, és így az ékszer láthatóvá vált.

Ez is érdekelhet: A szakértő szerint ilyen most Harry viszonya az apjával és a testvérével

1996-ban John Major volt miniszterelnök bejelentette, hogy a követ visszaadják Skóciának, de a koronázások alkalmával visszakerül az apátságba. A Scone-kő koronázás idején kívül az Edinburgh-i kastélyban van kiállítva.

A koronázási széket először 1308-ban használták, amikor II. Eduárd királyt megkoronázták. A Westminster szerint a szék 38 uralkodó szertartásánál „segédkezett”.

A koronázási szék eredeti díszítését I. Eduárd egyik művésze, Walter mester festette, és a minta madár-, lomb- és állatmintákat tartalmazott. A trónt egykor aranylemezzel borították, de ennek nagy része már lekopott, a háttámlára pedig egy oroszlánon lábát pihentető király alakját festették.

Külön érdekesség, hogy a trón hátsó részét faragványok és graffitik tarkítják, amelyek főleg 18. és 19. századi westminsteri iskolások és látogatók jóvoltából kerültek oda.

A rongálók főként a monogramjukat vagy nevüket vésték a székbe. Az egyik látogató a következőt kaparta rá a trónra: „P. Abbott aludt ebben a székben 1800. július 5-6-án.".