Dante szobra

Meghallgathatjuk Liszt Ferenc zenei aláfestését Dante poklához

Már Rómában is bemutatták a Liszt Ferenc Emlékmúzeum Dante köré épülő kiállítását, ahol Liszt és kortársai Dante-rajongásával foglalkoznak, és meghallgathatjuk, milyen zene szólt Liszt szerint a pokolban.


Liszt Ferencet, a 19. század egyik legjelentősebb zeneszerzőjét világéletében lenyűgözte Dante munkássága. Ezzel nem volt egyedül, hiszen az ő idejében a legtöbb művész rajongott a középkori költőért. A budapesti Liszt Ferenc Emlékmúzeum egyik új kiállítása főként olyan kérdésekre keresi a választ, hogy miért érdeklődtek annyira Dante művészete iránt abban a korszakban, milyen zenét képzelt el Liszt a Dante poklához, és hogy milyen lett volna az a multimediális előadás, amelyet Liszt a Dante-szimfónia bemutatójára tervezett.

A múzeum tárlata tegnaptól a római közönség számára is lesz, és felvázolja előttük a két alkotó világát, és azokat a terveket, amiket Liszt elképzelt. Továbbá kiemelt szerepet kaptak azok az alkotók is, akikkel Liszt személyes kapcsolatban állt, és akiknek Dante-vonatkozású műveit ismerte is. Köztük szerepel többek között Bonaventura Genelli, Eugene Delacroix és Ary Scheffer is.

romai magyar akademia epulete

A Római Magyar Akadémia épülete a Via Gulián

Fotó: Wikipedia


Bodrogai Dóra, Halász Krisztina és Peternák Anna által összeállított tárlat október 28-ától nyílik meg, Révész Mária miniszteri tanácsadó és Herczog János zenetörténész közreműködésével, a Római Magyar Akadémia gyönyörű székháza, a Falconieri-palota első emeleti díszfolyosóján. Mindezek után pedig november 24-től Albano Laziale városában lesz megtekinthető, tudhattuk meg a BAMA cikkéből.