Egy nő magát nézi edzés közben egy tükörben

Így segít a memóriára fejlesztése a jobb sporteredmények elérésében​

Profi sportolóknál is megfigyelhető, hogy néha a legegyszerűbbnek vélt mozdulatokat valamilyen oknál fogva elrontják. Ezt főleg a lelki állapottal és a túlgondolással magyarázzák. Van azonban egy harmadik tényező, amely fejlesztésével bárki jobb eredményeket érhet el. Ez nem más, mint a memória.


Amikor a sportolók lefagynak egy versenyszituációban, az olyan, mint ha hirtelen elveszítenék a jól megtanult készségek kivitelezésének képességét. Mivel az élsportokban egyre több figyelmet kap a versenyzők mentális egészsége, így erre a jelenségre is nagyobb hangsúlyt fektetnek. A pszichológusok és az edzők elsődlegesen a nyomást és a túlgondolást nevezik meg a probléma okozóinak.

A nyomás miatt jelentkező stressz és izgulás bármilyen versenyszituációban jelentkezhet, és nem csak a sport világában. A pánikreakció következtében az ember sokszor elfelejti azt, amit amúgy nyugodt körülmények között tökéletesen tudna. A túlgondolás szintén hasonló és több helyzetben is előfordulhat.

Ezeknek a problémáknak a kezelésére már számos módszer létezik. Ilyen például, hogy céltudatosan kezelik a sportolók szorongását, illetve, hogy próbálják különböző gyakorlatokkal csökkenteni a versenyzők tudatosságát az adott helyzetekben — olvashatjuk a Medical Xpress cikkében. Ezek néha tényleg hatásosak, azonban megvan a hátulütőjük is, hiszen a stressz néha nagyobb figyelmet eredményez, ami sikerre vezető lehet és segíthet az összpontosításban is.

Egy fut\u00f3verseny

Fotó: Unsplash/Jonathan Chng

Mindezek értelmében kell lennie egy harmadik feltételnek, ami közrejátszik a témában. Ez nem más, mit a memória. Ennek fejlesztésével akár a hobbiszinten sportolók is képesek növelni a teljesítményüket. Íme néhány tipp, melyekkel gyakorolni lehet:

  • Gyakorlás: kezdetnek talán a legegyértelműbb tanács, hogy sokat kell gyakorolni, hogy a mozdulatsorok reflexszerűvé váljanak;
  • Mozgásra való koncentráció: minden lépésre különösen oda kell figyelni és akár külön is gyakorolni őket a tökéletes kivitelezés eléréséhez;
  • Kulcsszavak használata: a különböző mozdulatelemekhez ajánlatos olyan szavakat társítani, mint például, hogy „ütés”, „rúgás” vagy „lendítés”. Ezekkel könnyebben rögzülhet a lépesek sorrendje;
  • Nyomás alatti teszt: a mérkőzés vagy a verseny előtt célszerű lehet közönség előtt, vagy időméréssel gyakorolni, hogy a közeledő stresszhelyzet ne érjen annyira váratlanul;
  • Visszanézés: végezetül pedig érdemes az edzések után visszanézni felvételről a mozdulatokat. Ezzel a helyes gyakorlatok bizonyítást nyernek, a rosszak pedig világossá válnak, így következő alkalommal azok is kijavíthatók.

Nyitókép: Unsplash/Scott Webb