Azonnal Spanyolországba repít ez a burgonyás-borsós frittata
Ez a spanyol tortilla-szerű, olívaolajban párolt burgonyával töltött omlett ihlette az alábbi frittatát, mely egy könnyű salátával tálalva szuper fogás.
Hozzávalók
- 118 ml extra szűz olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma, összezúzva
- 680 g Yukon arany vagy vörös burgonya, meghámozva és felszeletelve
- 165 g friss héjas borsó
- 1½ teáskanál finom tengeri só, elosztva
- ½ teáskanál frissen őrölt fekete bors, elosztva
- 8 nagy tojás
- 60 ml tejszín
- 1½ teáskanál citromhéj, elosztva
- 1 evőkanál plusz 1 teáskanál apróra vágott friss metélőhagyma, elosztva
- 1 evőkanál apróra vágott friss kapor
- 85 g kecskesajt
- Pelyhes tengeri só (opcionális)
Elkészítés
1. Melegítsük fel a sütőt 190°C-ra.
2. Egy nagy serpenyőben közepes lángon melegítsük fel az olajat és a fokhagymát. Amikor a fokhagyma éppen csak elkezd párolódni, gyakori kevergetés mellett főzzük, amíg aranyszínű és illatos lesz, körülbelül 1 percig.
3. Adjuk hozzá a burgonyát, ügyelve arra, hogy keverés közben szétválasszuk őket, mert hajlamosak összetapadni. A burgonyát időnként megkeverve addig főzzük, amíg megpuhul és helyenként enyhén megbarnul, kb. 8-10 percig (csökkentsük a hőfokot, ha a burgonya túl gyorsan barnul, vagy a szélein égni kezd, mielőtt átsülne).
4. Szűrőkanállal távolítsuk el a zúzott fokhagyma nagy darabjait, és keverjük bele a borsót. Egyenletesen fűszerezzük a burgonyát és a borsót 1 teáskanál sóval és ¼ teáskanál borssal, és időnként megkeverve főzzük, amíg a borsó átmelegszik, kb. 1 percig. Szűrőkanállal tegyük át a burgonyás-borsós keveréket egy nagy folyadékmérő csésze vagy tál fölé állított szűrőbe, hogy az olaj még jobban lecsöpögjön. Tartalékoljunk 2 evőkanálnyi olajat.
Fotó: Shutterstock
5. Egy nagy tálban verjük fel a tojásokat, a tejszínt, 1 teáskanál citromhéjat, 1 evőkanál metélőhagymát, a kaprot, a maradék ½ teáskanál sót és a maradék ¼ teáskanál borsot. Ezután keverjük hozzá a burgonyát és a borsót, amíg egyenletesen össze nem keveredik.
6. Egy közepes méretű öntöttvas serpenyőben vagy sütőálló tapadásmentes serpenyőben közepesen alacsony hőfokon hevítsük fel a félretett olajat. Ecsettel egyenletesen kenjük be az olajjal a serpenyő alját és alsó oldalát, ügyelve arra, hogy a forró olaj ne folyjon ki az oldalára.
7. Óvatosan öntsük a tölteléket a serpenyőbe, és a burgonyát fogóval egyenletesen oszlassuk el, ahogyan szükséges. Süssük kb. 5-6 percig vagy addig, amíg a tojás a serpenyő külső szélein megdermed. Morzsoljuk egyenletesen a kecskesajtot a tetejére és szórjuk a maradék ½ teáskanál citromhéjat a kecskesajtra.
8. Tegyük át a tálat a sütő középső rácsára, és süssük addig, amíg a közepe éppen csak megdermed, kb. 15-18 percig.
9. Vegyük ki a serpenyőt a sütőből, és hagyjuk hűlni a frittatát körülbelül 5 percig. Egy szilikon spatulával futtassuk végig a széleken, hogy meglazítsuk a serpenyő oldalán, majd emeljük ki.
10. Szórjuk meg a frittatát a maradék apróra vágott metélőhagymával és pelyhes tengeri sóval, majd szeleteljük fel.
(Purewow)
Nyitókép: Shutterstock
- Ebből az 5 élelmiszerből érdemes betárazni tavasszal ›
- 6 mennyei reggeli recept, ami air fryerrel is könnyen elkészíthető ›
- Az 5 legfinomabb étel, amit a Jóbarátok Monicája készített ›
- Vega zöldségpite a húsmentes nyári napokra ›
- Mennyei frittata, egyszerű hozzávalókból, ami a te hűtődben is megtalálható ›