Hagyományos spanyol burgonyás tortilla vagy omlett fekete serpenyőben

Azonnal Spanyolországba repít ez a burgonyás-borsós frittata

Ez a spanyol tortilla-szerű, olívaolajban párolt burgonyával töltött omlett ihlette az alábbi frittatát, mely egy könnyű salátával tálalva szuper fogás.


Hozzávalók

  • 118 ml extra szűz olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 680 g Yukon arany vagy vörös burgonya, meghámozva és felszeletelve
  • 165 g friss héjas borsó
  • 1½ teáskanál finom tengeri só, elosztva
  • ½ teáskanál frissen őrölt fekete bors, elosztva
  • 8 nagy tojás
  • 60 ml tejszín
  • 1½ teáskanál citromhéj, elosztva
  • 1 evőkanál plusz 1 teáskanál apróra vágott friss metélőhagyma, elosztva
  • 1 evőkanál apróra vágott friss kapor
  • 85 g kecskesajt
  • Pelyhes tengeri só (opcionális)

Elkészítés

1. Melegítsük fel a sütőt 190°C-ra.

2. Egy nagy serpenyőben közepes lángon melegítsük fel az olajat és a fokhagymát. Amikor a fokhagyma éppen csak elkezd párolódni, gyakori kevergetés mellett főzzük, amíg aranyszínű és illatos lesz, körülbelül 1 percig.

3. Adjuk hozzá a burgonyát, ügyelve arra, hogy keverés közben szétválasszuk őket, mert hajlamosak összetapadni. A burgonyát időnként megkeverve addig főzzük, amíg megpuhul és helyenként enyhén megbarnul, kb. 8-10 percig (csökkentsük a hőfokot, ha a burgonya túl gyorsan barnul, vagy a szélein égni kezd, mielőtt átsülne).

4. Szűrőkanállal távolítsuk el a zúzott fokhagyma nagy darabjait, és keverjük bele a borsót. Egyenletesen fűszerezzük a burgonyát és a borsót 1 teáskanál sóval és ¼ teáskanál borssal, és időnként megkeverve főzzük, amíg a borsó átmelegszik, kb. 1 percig. Szűrőkanállal tegyük át a burgonyás-borsós keveréket egy nagy folyadékmérő csésze vagy tál fölé állított szűrőbe, hogy az olaj még jobban lecsöpögjön. Tartalékoljunk 2 evőkanálnyi olajat.

5. Egy nagy tálban verjük fel a tojásokat, a tejszínt, 1 teáskanál citromhéjat, 1 evőkanál metélőhagymát, a kaprot, a maradék ½ teáskanál sót és a maradék ¼ teáskanál borsot. Ezután keverjük hozzá a burgonyát és a borsót, amíg egyenletesen össze nem keveredik.

6. Egy közepes méretű öntöttvas serpenyőben vagy sütőálló tapadásmentes serpenyőben közepesen alacsony hőfokon hevítsük fel a félretett olajat. Ecsettel egyenletesen kenjük be az olajjal a serpenyő alját és alsó oldalát, ügyelve arra, hogy a forró olaj ne folyjon ki az oldalára.

7. Óvatosan öntsük a tölteléket a serpenyőbe, és a burgonyát fogóval egyenletesen oszlassuk el, ahogyan szükséges. Süssük kb. 5-6 percig vagy addig, amíg a tojás a serpenyő külső szélein megdermed. Morzsoljuk egyenletesen a kecskesajtot a tetejére és szórjuk a maradék ½ teáskanál citromhéjat a kecskesajtra.

8. Tegyük át a tálat a sütő középső rácsára, és süssük addig, amíg a közepe éppen csak megdermed, kb. 15-18 percig.

9. Vegyük ki a serpenyőt a sütőből, és hagyjuk hűlni a frittatát körülbelül 5 percig. Egy szilikon spatulával futtassuk végig a széleken, hogy meglazítsuk a serpenyő oldalán, majd emeljük ki.

10. Szórjuk meg a frittatát a maradék apróra vágott metélőhagymával és pelyhes tengeri sóval, majd szeleteljük fel.

(Purewow)

Nyitókép: Shutterstock