Vegetáriánus quiche

Vega zöldségpite a húsmentes nyári napokra

Nyáron, főleg a melegebb napokon sokan kevésbé kívánják a húst. Ilyenkor a könnyebb, zöldséges ételek esnek jobban, például ez a szuper vega zöldségpite.

Hozzávalók

  • 400 g természetes joghurt
  • 320 g érett cseresznyeparadicsom
  • extra szűz olívaolaj
  • 1 evőkanál vörösborecet
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál édesköménymag
  • olívaolaj
  • 1 nagy póréhagyma
  • 320 g újburgonya
  • 320 g pézsmatök
  • 320 g cukkini
  • ½ x 700 g-os üveg csicseriborsó
  • 1 tartósított citrom
  • 1 teáskanál Rózsa Harissza paszta
  • 50 g szárított meggy
  • 1 csipet sáfrány
  • 8 lap filo tészta
  • 1 evőkanál szezámmag

1. Béleljünk ki egy szitát 3 darab konyhai papírral, öntsük bele a joghurtot, húzzuk fel a papírt, és nagyon óvatosan gyakoroljunk nyomást, hogy a folyadék egy tálba csepegjen, majd hagyjuk lecsöpögni.

2. Vágjuk félbe a paradicsomokat, majd szórjuk meg tengeri sóval és fekete borssal, locsoljuk meg 2 evőkanál extra szűz olívaolajjal és az ecettel, majd forgassuk össze és hagyjuk ázni (ez igazán kihozza az ízét).

3. Melegítsük elő a sütőt 190ºC/5-ös fokozatra.

4. Hámozzuk meg és vágjuk finomra a fokhagymát, majd tegyük egy nagy, tapadásmentes, tűzálló serpenyőbe közepes lángon az édesköménymaggal és 2 evőkanál olívaolajjal együtt.

5. Pár percig süssük, rendszeresen kevergetve, közben készítsük elő a zöldségeket és adjuk hozzá a serpenyőhöz: a póréhagymát vágjuk, mossuk és szeleteljük, a burgonyát, a tököt (ha szükséges, magozzuk ki) és a cukkinit, és vágjuk 2 cm-es darabokra.

6. Fedjük le és főzzük 15 percig, időnként megrázva a serpenyőt, majd vegyük le a fedőt, öntsük bele a csicseriborsót (a levével együtt), és enyhén fűszerezzük csipetnyi sóval és borssal.

7. Vágjuk apróra a befőtt citromot, a magokat dobjuk ki, majd adjuk hozzá a serpenyőhöz az üvegből lecsöpögtetett levével és a harisszával együtt. További 15 percig süssük, vagy amíg szépen karamellizálódik, időnként megkeverve.

8. Közben öntsük fel 3 dl vízzel a meggyet és a sáfrányt, hagyjuk állni néhány percig, majd a paradicsommal együtt tegyük a serpenyőbe, a párolólevet félretéve.

9. Terítsük ki a tésztát és kenjük meg mindenhol a félretett paradicsomlével. Durván gyűrjük össze, hajtogassuk és rétegezzük a tésztát a serpenyőbe, a széleinél részben betakarva.

10. Szórjuk meg a szezámmaggal, és süssük 25 percig, vagy amíg aranyszínű és ropogós lesz. A joghurtot tegyük át egy tányérra, locsoljuk meg egy kis olajjal a harisszával, majd tálaljuk a pitével.

Nyitókép: Shutterstock