Vega zöldségpite a húsmentes nyári napokra
Hozzávalók
- 400 g természetes joghurt
- 320 g érett cseresznyeparadicsom
- extra szűz olívaolaj
- 1 evőkanál vörösborecet
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál édesköménymag
- olívaolaj
- 1 nagy póréhagyma
- 320 g újburgonya
- 320 g pézsmatök
- 320 g cukkini
- ½ x 700 g-os üveg csicseriborsó
- 1 tartósított citrom
- 1 teáskanál Rózsa Harissza paszta
- 50 g szárított meggy
- 1 csipet sáfrány
- 8 lap filo tészta
- 1 evőkanál szezámmag
1. Béleljünk ki egy szitát 3 darab konyhai papírral, öntsük bele a joghurtot, húzzuk fel a papírt, és nagyon óvatosan gyakoroljunk nyomást, hogy a folyadék egy tálba csepegjen, majd hagyjuk lecsöpögni.
2. Vágjuk félbe a paradicsomokat, majd szórjuk meg tengeri sóval és fekete borssal, locsoljuk meg 2 evőkanál extra szűz olívaolajjal és az ecettel, majd forgassuk össze és hagyjuk ázni (ez igazán kihozza az ízét).
3. Melegítsük elő a sütőt 190ºC/5-ös fokozatra.
4. Hámozzuk meg és vágjuk finomra a fokhagymát, majd tegyük egy nagy, tapadásmentes, tűzálló serpenyőbe közepes lángon az édesköménymaggal és 2 evőkanál olívaolajjal együtt.
5. Pár percig süssük, rendszeresen kevergetve, közben készítsük elő a zöldségeket és adjuk hozzá a serpenyőhöz: a póréhagymát vágjuk, mossuk és szeleteljük, a burgonyát, a tököt (ha szükséges, magozzuk ki) és a cukkinit, és vágjuk 2 cm-es darabokra.
6. Fedjük le és főzzük 15 percig, időnként megrázva a serpenyőt, majd vegyük le a fedőt, öntsük bele a csicseriborsót (a levével együtt), és enyhén fűszerezzük csipetnyi sóval és borssal.
7. Vágjuk apróra a befőtt citromot, a magokat dobjuk ki, majd adjuk hozzá a serpenyőhöz az üvegből lecsöpögtetett levével és a harisszával együtt. További 15 percig süssük, vagy amíg szépen karamellizálódik, időnként megkeverve.
8. Közben öntsük fel 3 dl vízzel a meggyet és a sáfrányt, hagyjuk állni néhány percig, majd a paradicsommal együtt tegyük a serpenyőbe, a párolólevet félretéve.
9. Terítsük ki a tésztát és kenjük meg mindenhol a félretett paradicsomlével. Durván gyűrjük össze, hajtogassuk és rétegezzük a tésztát a serpenyőbe, a széleinél részben betakarva.
10. Szórjuk meg a szezámmaggal, és süssük 25 percig, vagy amíg aranyszínű és ropogós lesz. A joghurtot tegyük át egy tányérra, locsoljuk meg egy kis olajjal a harisszával, majd tálaljuk a pitével.
Nyitókép: Shutterstock
- Mennyei frittata, egyszerű hozzávalókból, ami a te hűtődben is megtalálható ›
- Az 5 legfinomabb étel, amit a Jóbarátok Monicája készített ›
- Sós pisztáciás pite recept, a hidegebb tavaszi napokra ›
- Te is elkészítheted Károly király koronázási pitéjét - recept ›
- A sonka és spenót tökéletes találkozása: quiche recept - IN ›