Spenótos pite felszeletlve

Te is elkészítheted Károly király koronázási pitéjét - recept

A Coronation Quiche, - azaz a pite, mely Károly koronázási menüjének egyik eleme lesz - egészséges és húsmentes receptjét megosztotta a Buckingham-palota. A quiche spenótot, szójababot és tárkonyt tartalmaz, mi pedig eláruljuk a pontos elkészítését is.


A koronázási pite

Roppanós pite, könnyű tésztával, a spenót, a szójabab és a friss tárkony finom ízeivel. Fogyaszthatjuk melegen, vagy akár hidegen is főtt újburgonyával. Tökéletes recept, hogy pár pillanatig mi is királynak érezhessük magunkat!

Hozzávalók 6 főre:

Tésztához:

  • 125 g sima liszt
  • Csipetnyi só
  • 25 g hideg vaj, kockára vágva
  • 25g zsiradék
  • 2 evőkanál tej
  • Vagy egy 250 g-os kész tészta, ha nem szeretnénk vele bajlódni.


Töltelékhez:

  • 125 ml tej
  • 175 ml tejszín
  • 2 közepes tojás
  • 1 evőkanál apróra vágott friss tárkony,
  • Só és bors
  • 100 g reszelt cheddar sajt,
  • 180 g főtt spenót, enyhén felaprítva
  • 60 g főtt szójabab

Elkészítés:

A tészta elkészítéséhez:

  1. Szitáljuk a lisztet és a sót egy tálba; adjuk hozzá a zsírokat, majd gyúrjuk össze a keveréket az ujjunkkal, amíg homokos, zsemlemorzsa-szerű állagot nem kapunk.
  2. Apránként adjuk hozzá a tejet, és gyúrjuk össze a hozzávalókat tésztává.
  3. Fedjük le, és hagyjuk pihenni a hűtőben 30-45 percig.
  4. Lisztezzük meg enyhén a munkafelületet, és sodorjuk ki a tésztát a forma tetejénél kicsit nagyobb és kb. 5 mm vastagságú körré.
  5. Béleljük ki a tésztával a formát, ügyelve arra, hogy ne legyenek lyukak, különben a töltelék kifolyhat. Fedjük le, és pihentessük további 30 percig a hűtőben.
  6. Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra.
  7. Béleljük ki a tésztalapot sütőpapírral, majd süssük vakon 15 percig, ezután pedig távolítsuk el a sütőpapírt.
  8. Csökkentsük a sütő hőmérsékletét 160°C-ra.


A töltelék elkészítéséhez:

  1. Keverjük össze a tejet, a tejszínt, a tojásokat és a fűszereket.
  2. A vakon sült alapba szórjuk bele a reszelt sajt 1/2 részét, tetejére az apróra vágott spenótot, a babot és a fűszernövényeket, majd öntsük rá a tölteléket.
  3. Ha szükséges, óvatosan kenjük el egy spatula segítségével, hogy a töltelék egyenletesen eloszoljon, de vigyázzunk, hogy ne sérüljön meg a tésztalap.
  4. Szórjuk meg a maradék sajttal. Tegyük a sütőbe, és süssük 20-25 percig, amíg megdermed és enyhén aranyszínű lesz.

Nyitókép: Shutterstock

(Royal UK)