Te is elkészítheted Károly király koronázási pitéjét - recept
A Coronation Quiche, - azaz a pite, mely Károly koronázási menüjének egyik eleme lesz - egészséges és húsmentes receptjét megosztotta a Buckingham-palota. A quiche spenótot, szójababot és tárkonyt tartalmaz, mi pedig eláruljuk a pontos elkészítését is.
A koronázási pite
Roppanós pite, könnyű tésztával, a spenót, a szójabab és a friss tárkony finom ízeivel. Fogyaszthatjuk melegen, vagy akár hidegen is főtt újburgonyával. Tökéletes recept, hogy pár pillanatig mi is királynak érezhessük magunkat!
Hozzávalók 6 főre:
Tésztához:
- 125 g sima liszt
- Csipetnyi só
- 25 g hideg vaj, kockára vágva
- 25g zsiradék
- 2 evőkanál tej
- Vagy egy 250 g-os kész tészta, ha nem szeretnénk vele bajlódni.
Töltelékhez:
- 125 ml tej
- 175 ml tejszín
- 2 közepes tojás
- 1 evőkanál apróra vágott friss tárkony,
- Só és bors
- 100 g reszelt cheddar sajt,
- 180 g főtt spenót, enyhén felaprítva
- 60 g főtt szójabab
Elkészítés:
A tészta elkészítéséhez:
- Szitáljuk a lisztet és a sót egy tálba; adjuk hozzá a zsírokat, majd gyúrjuk össze a keveréket az ujjunkkal, amíg homokos, zsemlemorzsa-szerű állagot nem kapunk.
- Apránként adjuk hozzá a tejet, és gyúrjuk össze a hozzávalókat tésztává.
- Fedjük le, és hagyjuk pihenni a hűtőben 30-45 percig.
- Lisztezzük meg enyhén a munkafelületet, és sodorjuk ki a tésztát a forma tetejénél kicsit nagyobb és kb. 5 mm vastagságú körré.
- Béleljük ki a tésztával a formát, ügyelve arra, hogy ne legyenek lyukak, különben a töltelék kifolyhat. Fedjük le, és pihentessük további 30 percig a hűtőben.
- Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra.
- Béleljük ki a tésztalapot sütőpapírral, majd süssük vakon 15 percig, ezután pedig távolítsuk el a sütőpapírt.
- Csökkentsük a sütő hőmérsékletét 160°C-ra.
A töltelék elkészítéséhez:
- Keverjük össze a tejet, a tejszínt, a tojásokat és a fűszereket.
- A vakon sült alapba szórjuk bele a reszelt sajt 1/2 részét, tetejére az apróra vágott spenótot, a babot és a fűszernövényeket, majd öntsük rá a tölteléket.
- Ha szükséges, óvatosan kenjük el egy spatula segítségével, hogy a töltelék egyenletesen eloszoljon, de vigyázzunk, hogy ne sérüljön meg a tésztalap.
- Szórjuk meg a maradék sajttal. Tegyük a sütőbe, és süssük 20-25 percig, amíg megdermed és enyhén aranyszínű lesz.
Nyitókép: Shutterstock
(Royal UK)