hamburger húsok grillezése

Itt a grillszezon! Erre a pár dologra figyelj, és tökéletes lesz a húsod

Egy grillparti szervezése tökéletes módja annak, hogy megünnepeljünk egy melegebb napot. Akár egy különleges alkalom kapcsolódik hozzá, akár csak szeretnél egy okot, hogy összegyűljetek a barátokkal, a grillezés jó móka – de van néhány alapszabály, amire érdemes odafigyelni.


Például nem mindegy, hogy milyen ételek, milyen sorrendben kerülnek a rácsra. Ügyelj arra, hogy a legvastagabb húsok kerüljenek először a grillre, különben soha nem lesznek készen, és nem tudod őket párosítani minden mással, ami már elkészült.

A tökéletes grillezéshez az időzítés a legfontosabb. Tervezz ennek megfelelően, és nézz utána, hogy az egyes húsfajtáknak mennyi idő kell.

Ha azt szeretnéd, hogy az ételek nagy része készen legyen, mire a vendégek megérkeznek, előfordulhat, hogy már órákkal korábban el kell kezdened a folyamatot.

Ha például egy vastag marhaszegyet vagy egy bordacsíkot sütsz a grillen, több órát kell várnod (a súlytól függően), mivel az ilyen típusú húsokat általában lassan, mérsékelt hőfokon sütjük. Ez lehetővé teszi, hogy a hús belseje elérje a tökéletes puhasági hőmérsékletet anélkül, hogy a hús külseje megégne vagy elszenesedne. A húshoz szükséges pontos idő mértéke változó, de ajánlott minden kiló húsra 30-60 percet tartalékolni. Ha tehát egy 5 kilós szegyet sütsz, a sütés 2½-5 órát vehet igénybe.

grillezett z\u00f6lds\u00e9g \u00e9s kolb\u00e1szok

Fotó: Unsplash

Ha a szegyet vagy bordát más, gyorsabban sülő ételekkel, például hamburgerrel vagy grillezett zöldségekkel együtt szeretnéd tálalni, akkor a vékonyabb húsokat és zöldségeket érdemes a tálalás előttre tartogatni; ezek elkészítése csak néhány percet vesz csak igénybe.

A grillezésnél a hőmérséklet létfontosságú.

Mivel a húsok nagyon lassan sülnek meg, szükség van egy olyan taktikára, amely a hőmérsékletet mindig egyenletesen tartja.

A gázgrilleknél ez egyszerű, mert a hőmérsékletet egyszerűen be tudod állítani. A faszéngrill esetében azonban előfordulhat, hogy időről időre ki kell cserélned a parazsat.

Ha parázzsal sütsz, akkor 60-90 percenként cseréld ki, hogy a lehető legjobb égést tudd biztosítani. A fa 2-3 órát is kibír, mielőtt cserélni kellene, de a legjobb, ha folyamatosan ellenőrzöd. A grillezéshez ideális hőmérséklet 93-148 fok körül van, ezért tarts kéznél egy hőmérőt, hogy mérni tudd a hőmérsékletet, és szükség szerint növeld a hőfokot.

Próbálj meg végig szervezett maradni a grillezés közben is. A hús csak egy része a napnak; tartsd kéznél az eszközöket és a hozzávalókat, hogy megkönnyítsd a folyamatot, és így több időd marad a hús tökéletesítésére.


Forrás: Dailymeal

Nyitókép: Unsplash