Alufólia kitekerve

Melyik oldalát kell használni az alufóliának?

Fényes oldal felfelé vagy fényes oldal lefelé? Amikor az alufólia használatáról van szó, valószínűleg mindenkinek megvan a maga megszokása. Most kiderült, számít-e valójában, hogy a fólia melyik oldala merre áll.


Mi mindenre is használhatjuk az alufóliát?

Az alufólia egy többfunkciós konyhai termék: egyrészt ételek elkészítésében is nagy segítség lehet. Burgonyát lehet benne sütni, halat lehet benne főzni, maradék ételeket lehet benne lefagyasztani. Továbbá az alufólia szintén ideális húsok, zöldségek grillezés vagy sütés előtti becsomagolására. A fólia szigetelni fogja a tartalom nedvességét, miközben átsül, illetve megakadályozza, hogy ezek az összetevők szétessenek a grillünkön.

A legfontosabb, amit be kell tartani, amit a Fine Dining Lovers is kiemel, hogy mikrohullámú sütőben ételek lefedésére ne használjuk: az elektromágneses áramok hatására a fólia szikrázni kezd, és könnyen tüzet okozhat!

Ezt is olvasd el! Egyre népszerűbbek a légsütők, de vajon egészségesek is?

Szendvics csomagol\u00e1sa aluf\u00f3li\u00e1ba

Fotó: Shutterstock


Az alufólia másik fő felhasználási területe az előre elkészített vagy főtt ételek – például szendvicsek, hamburgerek és burritók becsomagolása – vagy épp a maradékok tárolása. Ugyanolyan jól működik, mint a papír vagy a puha műanyag ebben a kategóriában, azonban könnyebben újrahasznosítható, így környezetbarátabb alternatívát jelent.

Befolyásol-e bármilyen folyamatot az, hogy az étel az alufólia fényes vagy matt oldalával érintkezik?

Röviden a szaktudomány szerint egyáltalán nincs különbség, és nincs helyes vagy helytelen módja az alufólia használatának. Bármelyik oldalát fordíthatjuk befelé, akár főzünk vagy csak ételt tárolunk vele.

Ez is érdekelhet: Tilos a hűtőben tárolni ezt az élelmiszert

Az ipar nagy örege, az 1947 óta alumíniumfóliát gyártó Reynold's Kitchen szerint:

„Teljesen rendben van, ha az ételt mindkét oldalára helyezzük, így eldönthetjük, hogy a fényes vagy a matt oldalát szeretnénk-e inkább kifelé fordítani. Ez egyszerűen a gyártási folyamat eredménye. A fólia teljesítménye ugyanolyan, bármelyik oldalát is használjuk.

​Miért van az alumíniumfóliának fényes és matt oldala?

A fényes oldal akkor keletkezik, amikor egyszerre két lapot tekercselnek – megduplázva a tekercs vastagságát –amelyeket később szétválasztanak, vagyis a két belső felület matt marad, míg a két külső felület fényes. Ha viszont a tapadásmentes típusú alufóliát szeretnénk alkalmazni – ez kivétel lesz, hiszen itt van eltérés a két oldal között – ebben az esetben az ételt a tapadásmentes feliratú oldalra tegyük!


Nyitókép: Shutterstock