Egy férfi a konyhájában Air Fryerrel süt

Egyre népszerűbbek a légsütők, de vajon egészségesek is?

A légkeveréses sütés technológiája jelenleg az egyik legnépszerűbb konyhai trend. Sokan azért kezdik használni, hogy időt spóroljanak, mások egészségesebbnek vélik, mint a többi lehetőséget. Vajon tényleg ennyivel jobbak a szervezetnek az Air Fryerben készült ételek?


Tényleg egészséges a légsütéses technológiával készített étel? Erre nem lehet olyan egyértelmű választ adni, hiszen attól függ, hogy milyen más sütési módokkal hasonlítjuk össze. Az Air Fryerben található egy sütőkosár, mely lehetővé teszi, hogy a bele helyezett ételek minden oldala egyenletesen ki legyen téve a forró levegőnek.

Ennek hála olaj felhasználása nélkül lehet elkészíteni a kívánt fogásokat, szimplán a forró levegő keringetésével. A technológia nagyon hasonlít a konvekciós sütőjéhez. Ha hétköznapi sütőbe vagy Air Fryerbe tesszük az ételt, akkor az mindkét esetben hasonló tápanyagtartalommal rendelkezik majd.

Korábbi kutatások rávilágítottak, hogy a levegőn sütés csökkenti a többszörösen telítetlen zsírsavak mennyiségét, ezzel együtt viszont potenciálisan növelheti a gyulladáskeltő vegyületek számát, melyek bármikor képződhetnek, amikor egy élelmiszer hőhatásnak van kitéve.

Van némi esély arra, hogy a légsütők felgyorsíthatják ezeket a káros folyamatokat, viszont további vizsgálatok szükségesek ennek a bizonyítására.

Abban a kérdésben, hogy vajon az olajban sütés vagy légkeveréses eszközök alkalmazása egészségesebb, egyértelmű győztes van. Az Air Fryerekben történő sütéshez nem kell olajat használni, míg a másik lehetőségnél akár egy liter is elfogyhat a tálalásig. A túl sok sült fogyasztásától könnyedén megugorhat a napi kalóriabevitelünk, a légsütés viszont minimalizálja a felszívódó olaj mennyiségét.

Arról nem is beszélve, hogy a sütőolaj felmelegítése a gyulladáskeltő vegyületek elszaporodásához vezet. Ezek az ételbe kerülve, majd elfogyasztva többek között szív- és érrendszeri megbetegedésekhez is vezethet.

Egy kis videós ismertető, hogyan működik egy air fryer:

Fontos megemlíteni, hogy a légsütők kifejezetten hasznosak olyan keményítőtartalmú ételek sütéséhez, mint például a burgonya. A légkeveréses sütés általában hosszabb időt vesz igénybe, így a keményítő ebben a környezetben kevésbé bomlik le. Ennek hatására emészthetőbbé válik, valamint kevesebb hatást gyakorol a vércukorszintre is.

Összegezve tehát egyértelműen kimondható, hogy a légsütő az olajsütéshez képest egy egészségesebb megoldás. A sütővel összehasonlítva már egy kicsivel nehezebb a kérdés, hiszen két készülék funkcionalitása hasonló, azzal a különbséggel, hogy az Air Fryer rövidebb idő alatt teszi lehetővé az ételek elkészítését.

A légsütő használata továbbra sem jelenti azt, hogy korlátlan mennyiségben szabad fogyasztani a magasabb kalóriatartalmú ételeket, csak azért, mert kevesebb olaj van bennük, mint más esetekben — írja az Eating Well. Az egészség megőrzéséhez továbbra is a mértéktartás a kulcs.

Nyitókép: Getty