Fatüzelésű kemencében sütött pizza

5+1 tipp a tökéletes házi pizza sütéséhez

Ha fatüzelésű pizzára gondolunk, valószínűleg a pizzériák hatalmas, fatüzelésű kemencéi és az óriási lapátok jutnak az eszünkbe, amelyekkel a tésztát becsúsztatják, majd onnan kiveszik. Néhány tippel azonban (majdnem) ugyanezt az élményt otthon is átélhetjük, minden különleges felszerelés nélkül. Nem kell óriási pizzakemencével rendelkeznünk ahhoz, hogy otthon fatüzelésű pizzát készítsünk.

Tippek a fatüzelésű pizza készítéséhez faszénparázs grillen

Ha van saját pizzasütőnk, akkor az a legjobb megoldás a fatüzelésű pizza otthoni elkészítéséhez. De még ha nincs is, akkor is beállíthatunk egy faszéngrillt, hogy néhány trükk segítségével hasonló eredményt érjünk el.

1. Fa a füstös ízért

Ha fát adunk a grillsütőhöz, sokkal több füstöt tudunk létrehozni, mint a faszénnel. Ez azonban nem jelenti azt, hogy utóbbit teljesen le kell cserélnünk, a faszén használata segít fenntartani a hő egyenletes hőmérsékletét a grillezés során.

Érdemes fele-fele arányban fát és faszént alkalmazni, hogy a füst és az egyenletes hő megfelelő kombinációját érjük el. Együttes használatuk segít a grillt még jobban felforrósítani, ami a fatüzelésű pizza kívánt buborékos, elszenesedett héját eredményezi.

Kezdjük a szén meggyújtásával, ahogyan a hagyományos grillezésnél tennénk, majd tegyünk rá fadarabokat (nagyobbakat, mint a faforgács). A fa lángra kap, és füstöt képez a pizza számára.

2. A megfelelő fafajta kiválasztása

A különböző fafajták különböző ízeket kölcsönözhetnek. Általában az érlelt és szárított keményfák, például a tölgy, a juhar és a hikori a legjobbak fatüzelésű pizza készítéséhez. A keményfák forróbban és hosszabb ideig égnek, mint a puhafák (például a fenyő és a lucfenyő), ami nagyszerű a pizzakéreg gyors megsütéséhez.

3. Pizzakő használata

Helyezzünk pizzakövet a grillrácsra, és hagyjuk felmelegedni, mielőtt elkezdenénk a sütést. A pizzakövek könnyen megtartják a hőt, így nagyszerű forró felületet biztosítanak a tészta sütéséhez. Hagyjuk a követ körülbelül 30 percig előmelegedni, és készítsük elő a pizzát, amíg felmelegszik.

4. Élesztős tészta recept

Mivel a pizza magas hőmérsékleten sül, gyorsabban megsül. Ez azt is jelenti, hogy kerülni kell az olyan összetevőket, amelyek megégnek, például az olajat. Ehelyett a fafűtéses pizzához mindenképpen olyan tésztareceptet használjunk, amely élesztőt tartalmaz. Ez segít abban, hogy a tésztában levegőbuborékok keletkezzenek a sütés során. A hagyományos tésztánál több víz használata szintén segíthet, mivel a nedvesség elpárolog, ahogy a pizza sül, és ropogósabb kéreg jön létre.

5. Speciális tartozék használata

Ha csak különleges alkalmakkor tervezünk fatüzelésű pizzát készíteni, a faszén grillje is kiválóan megfelel a feladatnak. Ha azonban a legjobb fatüzelésű pizzát keressük, és rendszeresen magunk szeretné elkészíteni, érdemes beruházni egy pizzagrill tartozékba.

Ezek a tartozékok sütés közben kissé megemelik a grill fedelét, és az oldalán egy nyílás található, amelybe a pizzát be- és kicsúsztathatjuk, akárcsak egy hagyományos pizzasütőben. Ezek a tartozékok kicsit drágák lehetnek, de segítenek klasszikus fatüzelésű pizzát készíteni, elszenesedett héjjal és füstös ízekkel. Ha még nem állunk készen arra, hogy befektessünk egybe, a pizzát zárt grillfedéllel süssük meg, hogy fenntartsuk a magas hőt.

+1 tipp a fatüzelésű pizza sütőben történő elkészítéséhez

A sütő nem adja meg ugyanazt a füstösséget, mint a grill, de ha a tél közepén a fatüzelésű pizza élményére vágyunk, akkor a hagyományos sütőben is készíthetünk valami hasonlót.

A sütőnkben nem ég el fa, ezért ahhoz, hogy a fatüzelésű pizzához lehető leghasonlóbb eredményt érjük el, a sütőnknek nagyon forrónak kell lennie. A sütés megkezdése előtt 30 perccel vagy egy órával melegítsünk elő egy pizzakövet a sütőben 260 vagy 290 fokon. Hogy a lehető legjobban felforrósodjon, helyezzük a sütő felső harmadában lévő rácsra.

Néhány percre a grillsütőt is bekapcsolhatjuk, hogy valóban felforrósítsuk a követ. Készítsük elő a pizzát egy külön tepsiben vagy egy darab pergamenpapíron. Amikor készen állunk a sütésre, csúsztassuk a pizzát az előkészített kő tetejére, és addig süssük, amíg a héja aranyszínű nem lesz és a sajt megolvad. Nem fogunk olyan elszenesedést látni, mint a grillen, de ha azt vesszük észre, hogy a pizza teteje nem sül olyan gyorsan, mint az alsó héj, mindig bekapcsolhatjuk a grillsütőt néhány percre, hogy segítsünk megolvasztani a sajtot és megsütni a tészta tetejét.

(Better Homes & Gardens)

Nyitókép: Shutterstock