Egy ember kávézás közben olvas

Megrekedtél az olvasásban? Ezek a módszerek hamar visszaránthatnak

Amikor elmegy az ember kedve az olvasástól, akkor sokszor nagyon nehéz ismét visszaszoknia a rendszerességhez. Alábbi cikkünkben öt hasznos tippet gyűjtöttünk össze arról, hogy miként lehet legkönnyebben újra beleszeretni a könyvek világába.

1. Mindig legyen nálad egy könyv!

Amennyiben mindig van egy könyv a kezed ügyében, akkor minden alkalommal, amikor van egy szabad perced, be tudsz iktatni egy rövid olvasást. Nem számít, hogy mennyire zsúfolt a napirend, akár egy rövid időre a buszon, vonaton vagy egy váróteremben is elő lehet a kapni az éppen aktuális kötetet a táskából.

2. Tedd a mindennapjaid állandó részévé!

Reggel vagy este érdemes kitűzni egy konkrét időintervallumot, amikor kizárólag az olvasásra kell fókuszálni. Így könnyen a napi rutin részévé vállhat és nem is veszi el más programoktól az időt. Kiváló technika az is, amikor valaki időzítővel együtt csapja fel a könyveket. Be lehet állítani akár tíz percre vagy negyedórára is, így az a röpke idő sincs elvesztegetve. A sztoriban való haladás mellett még meditatív hatással is számolhatsz egy kapkodós időszakban.

3. Készítsd el előre az olvasási listád!

Egy l\u00e1ny a k\u00f6nyvesboltban olvas

Fotó: Shutterstock

Egy regény végére érve nem szabad hagyni, hogy más hobbik lépjenek az olvasás helyére, hiszen akkor előrről kell kezdeni a visszaszokást. A probléma megelőzéséhez célszerű egy képzeletbeli vagy tényleges listát vezetni azokról a könyvekről, amiket mindenképp el akarsz kezdeni. Így egyik történet után lehet is a másikhoz nyúlni.

4. Hallgass hangoskönyveket!

A hangoskönyvek hallgatása jó módja annak, hogy megismerkedj a történetmeséléssel, mert lehetővé teszi, hogy több dolgot végezz egyszerre. Zene helyett bármikor lehet ilyeneket hallgatni, így bárhol közelebb kerülhetsz az olvasás élményéhez. Természetesen ez nem helyettesíti a tényleges lapok böngészését, viszont könnyebben visszarázódhatsz ezáltal.

5. Csatlakozz egy könyvklubhoz!

Ajánlatos társas cselekvéssé tenni az olvasást, hiszen akkor nagyobb a motiváció egy könyv befejezésére és a gyorsabb haladásra is, a történet kibeszélése után pedig több új nézőpontot is megismerhetsz az eseményekkel és a karakterekkel kapcsolatban — írja a BBC.

Nyitókép: Shutterstock