Nő fehér pulcsiban öleli magát

Így segíthet az öngondoskodás jobbá tenni az ünnepeket

Sok ember számára az ünnepi időszak hihetetlenül stresszes, főként akkor, ha háttérbe szorítjuk a öngondoskodást.


Az Amerikai Pszichológiai Társaság szerint a megkérdezettek 38%-a mondta, hogy az ünnepi szezonban megnövekedett a stressz, ami fizikai betegségekhez, depresszióhoz, szorongáshoz és függőségekhez vezethet. Ennek okaként az időhiányt, a pénzügyi nyomást, az ajándékozást és a családi összejöveteleket említették.

Az ünnepek alatt sok esetben háttérbe szorítjuk saját magunkat. Ilyenkor elfelejtünk törődni önmagunkkal, nem tartunk én-időt és ez sokszor az egészségünk rovására megy. A mentális egészségünkkel azonban ugyan úgy érdemes foglalkoznunk az ünnepi időszakban is.

Az öngondoskodás azonban segíthet enyhíteni a karácsonyi időszakban problémás kérdések többségét. Íme hat hatékony technika, amelyeket alkalmazva élvezhetőbbé válik az ünnepi időszak.

Gyakorold a tudatosságot.

Ne hagyd, hogy az őrült készülődés elvegye az ünnepi időszak élvezhetőségét. Legyen szó akár a zenéről, dekorációról, vagy a fenyőfáról: szánj időt arra, hogy megállj egy időre és csak élvezd ezeket. Tudatosan összpontosíts ezekre a pillanatokra.

Aludj.

Az agyunknak alvásra van szüksége ahhoz, hogy hatékonyan, eredményesen és produktívan dolgozzon. A rossz alvás negatívan hat a hangulatunkra és a másokkal való interakciókra is. Ez pedig elronthatja az egész ünnepi időszakot.

Állíts fel határokat.

Gondold végig, hogy az előző években mi okozott számodra igazán nagy stresszt és ennek megfelelően állíts fel határokat. Ha tavaly túl sok sütemény sütést vállaltál be, ami rengeteg plusz energiádat emésztette fel, akkor idén vállalj kevesebbet, és ne törődj mások véleményével. Tartsd magad az új határaidhoz.

Oszd meg a munkát.

Az ünnepi időszaknak elsősorban a szeretteinkkel töltött közös időről kellene szólnia. Ezt úgy oldhatod meg legegyszerűbben, ha a karácsonyi előkészületeket közösen végzitek el. Senki se kötelezhet rá, hogy te végezz el egyedül mindent. Ossz ki feladatokat a család többi tagjára is. Nem kötelező megszakadnod.

Szánj időt magadra.

Ha magadban tartod az ünnepek alatt végig, ami bosszant, az csak fölöslegesen felgyülemlett haragot okoz neked. Ha úgy érzed, hogy aznapra már eleget tettél, egészen nyugodtan mond ezt el a párodnak, családodnak. Menj sétálni, masszíroztasd meg magad, vagy meditálj egyet, ha az esik jól. De egy kád forró fürdő is csodákra képes.

Ne szakadj bele.

Gyakran megesik, hogy az ünnepi előkészületeknél megerőltetjük magunkat és arra várunk, hogy valaki észrevegye hatalmas erőfeszítéseinket. Előfordulhat az is, hogy elképzeljük a tetteinkre tett reakcióját a környezetünknek, ami meglehet, hogy elmarad. Ez pedig még nagyobb csalódást okozhat nekünk.

Ilyenkor gondoljuk át, hogy megéri-e számunka ez a rengeteg erőfeszítés akkor is, ha esetleg nem kapjuk meg az elképzelt reakciókat?

Nyitókép: Shutterstock