nő persellyel

Egyszerű, de bevált tippek a mindennapi pénz spóroláshoz

A takarékosság nem megy egyik napról a másikra, de segítünk.


Az egészséges pénzhasználati szokások kialakítása időbe telik. Mint minden életmódváltásnál, itt is jó, ha eleinte kicsiben kezdjük. Az olyan alapvető szükségletekre, mint az élelmiszer, a benzin és a lakbér, persze, elkerülhetetlen költeni, de van egy pár pénzkezelési szokás, amivel csökkenthetjük általános kiadásainkat. Ezek közül gyűjtöttünk össze párat a RealSimple írása alapján. Ha fontolóra vesszük őket, garantáltan segítenek hosszútávú pénzügyi céljaink elérésében.

​1. Készítsük el a saját kávénkat reggelente

n\u0151 k\u00e1v\u00e9t k\u00e9sz\u00edt otthon

Fotó: Shutterstock

A mindennapos kávézókban való italvásárlás sokak számára rituálé, azonban elég sokba kerül. Nem kell lemondanunk a napi kávéról, de sokat spórolhatunk, ha magunk készítjük el. Ha a kávé szerelmesei vagyunk, fektessünk be egy minőségi kávégépbe, ami többe kerül ugyan, de hosszú távon látványosan spórolni fogunk vele. Ha már van kávéfőzőnk, és nem akarunk újat venni, egy tejhabosító is feldobhatja az otthoni kávézást.

​2. Húzzuk ki az energiafogyasztó készülékeket

Csökkentsük a villanyszámlát, és segítsük a bolygónknak azzal, hogy azonosítjuk az otthonunkban lévő fantomterhelést − azokat az elektronikus eszközöket, amik nincsenek használatban, de be vannak dugva, mint a telefontöltők, a számítógépek kábelei és a kávéfőzők. Ha hideg vízben mosunk, majd a ruhákat kiterítjük száradni a szárítógép használata helyett, szintén energiát takarítunk meg.

​3. Kövessük nyomon a napi kiadásainkat

n\u0151 ellen\u0151rzi a kiad\u00e1sait

Fotó: Shutterstock

Tartsuk számon, mennyi pénzt költöttünk egy nap. Akár egy egyszerű Excel táblázatot vagy költségvetési mobilalkalmazást is használhatunk, ami nekünk a legmegfelelőbb. Ez segít felismerni azokat a területeket, amelyekből le tudunk faragni. A napi kiadások nyomon követése által valós képet kapunk a pénzünkről, és okosabb döntéseket fogunk hozni hosszabb távon.

​4. Várjunk 30 napot, mielőtt valamit megveszünk

Próbáljunk meg visszaszorítani minden olyan impulzív vásárlást, amelyen rendszeresen rajtakapjuk magunkat. Egy számunkra reális költségvetés írása például jó módja annak, hogy megfékezzük a költekezést olyan dolgokra, amelyekre valójában nincs is szükségünk. A szakemberek azt javasolják, hogy mindig várjunk 30 napot egy termék megvásárlásával.

​5. Töltsünk minden nap egy kis időt rendrakással

n\u0151 dobozokat tesz fel a polcra

Fotó: Shutterstock

Ha minden nap rendrakással töltünk 10-15 percet, könnyen megtaláljuk azokat a dolgokat, amiket már nem használunk, majd eldönthetjük, hogy elajándékozzuk, eladjuk vagy kidobjuk őket inkább. Ahelyett, hogy egy-egy egész hétvégét töltünk lomtalanítással, szabdaljuk szét! Így kevésbé ijesztő, és könnyebben rá is vesszük magunkat. Ráadásul pénzt takarítunk meg!

​6. Egyél otthon!

Az egyik legegyszerűbb módja a megtakarításnak, ha gyakrabban főzünk magunkra, ráadásul így még egészségesebben is fogunk táplálkozni. Korlátozzuk magunkat heti egy élelmiszer-vásárlásra, nézzük meg az élelmiszerboltok akciós újságát, és az olcsó ételekre összpontosítva készítsünk étkezési tervet a hétre.

Meg fogunk lepődni, mennyi pénzt megspórolunk a hónap végére a fenti szokások mindennapi beiktatásával.

Nyitókép: Shutterstock