Szárított babszemek egymáson

Komoly betegséget előzhet, sőt gyógyíthat meg a bab

Egy új kutatás során jóval kevesebb szívinfarktusos esetet regisztráltak azoknál, akik naponta fogyasztottak babot.


Köztudott, hogy a hüvelyesek kiváló forrását képezik számos tápanyagnak, mivel rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak.

Emiatt jó hatással vannak a testsúlyra, a szervezet inzulinszintjére, koleszterinszintjére. Egy Costa Rica-i kutatás eredménye ráadásul azt mutatta, hogy a naponta babot evőknél 38 százalékkal kevesebb szívinfarktusos esetet regisztráltak, írja a vince.hu.

Megelőzésre tehát biztosan alkalmas a bab és a többi rokona, a cikk azonban tovább még tovább megy.

A perifériás artériás betegség (PAD) olyan érbetegség, amiben a beszűkült artériák csökkentik a végtagok vérellátását. Ez általában zsibbadással, a vádli begörcsölésével jár, ráadásul a jelenséget egy esetleges szívbetegség vagy agyérgörcs előszobájának tartják.

Ennek oka az úgynevezett plakkok lerakódása az erekben, melynek átmérőjét így szűkítik. Ez zsibbadáshoz vezet, az elzáródásnál már fent jelzett súlyos, azonnali beavatkozást igénylő betegségek alakulnak ki.

Egy 26 főn elvégzett kutatásban azt találták, hogy az összes vizsgált személynél kialakult már a PAD, amikor napi egy babételt tartalmazó étrendre váltottak.

Azonban mindössze 8 hét után 4 embernél már javulást rögzítettek az idevágó értékeknél.

A tanulmány hozzáteszi, hogy ebből a kis esetszámból azért még nehéz lenne messzemenő következtetéseket levonni, pláne, hogy kontrollcsoport sem volt összehasonlítani az adatokat, arra azonban mindenképpen jó, hogy ebben az irányban is elinduljanak a kutatások.

Nyitókép: Shutterstock