Emberek várakoznak a repülésre a Los Angeles-i LAX repülőtér egyik kávézójában 2017 novemberében

Ezt a 7 élelmiszert messze kerüljük el a repülőtereken

Ha nyaralni indulunk, jó eséllyel a reptérre szánt rágcsálnivaló elkészítése az utolsó dolog, ami az eszünkbe jut. Ez nem is baj, mert a repülőtéri étkeztetés mára már igen kifinomult, sőt, némelyik helyen Michelin-csillagos éttermekkel is büszkélkedhetnek. Néhány élelmiszer megvásárlását és fogyasztását azonban még mindig érdemes elkerülni a reptereken, a gyenge tápértéküktől kezdve egészen addig, hogy megbetegíthetnek minket a repülés alatt. Íme hét olyan élelmiszer, amit soha ne vásároljunk meg a repülőtéren.

1. Salátabár

Egy szép, zöld leveles saláta ideális választásnak tűnhet utazás előtt vagy közben. A salátabár azonban a baktériumok melegágya is lehet, többek között olyanoké, amelyek ételmérgezéshez vezethetnek. Amint azt az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) a honlapján megosztotta, bár a zöldségek az egészséges táplálkozás elengedhetetlen részét képezik, a leveles zöldségek, akárcsak más zöldségek és gyümölcsök, néha káros baktériumokkal fertőzöttek.

A levélzöldségek megmosása nem távolít el minden baktériumot. Ez azért van, mert a baktériumok megtapadhatnak a levelek felületén, és akár a belsejükbe is kerülhetnek. Ha fertőzött levélzöldséget fogyasztunk anélkül, hogy előbb megfőznénk, például salátában vagy szendvicsben, megbetegedhetünk. A CDC szerint a nyersen fogyasztott zöldségeken található csírák okozzák az amerikai élelmiszer eredetű megbetegedések nagy százalékát, és az E. coli O157 fertőzések egyik fő forrása.

2. Egy nagy adag kávé

Lehet, hogy egy meleg, nyugtató kávé pontosan az, amire a kora reggeli repülőút előtt vágyunk, de ha tehetjük, tartsuk magunkat távol tőle. A kávé ugyanis nemcsak idegességhez vezethet, hanem a mosdóba is siethetünk tőle, ami 9 kilométer magasan a levegőben csak fokozódik.

A Mayo Clinic jelentése szerint a koffeintartalmú italok fogyasztása a normális életmód részeként nem okoz a bevitt mennyiséget meghaladó folyadékveszteséget. Bár a koffeintartalmú italoknak enyhe vízhajtó hatásuk lehet, vagyis vizelési ingert okozhatnak, úgy tűnik, hogy nem növelik a kiszáradás kockázatát. Emellett a koffeintartalmú italok egyeseknél fejfájást és álmatlanságot okozhatnak, ami nem túl kellemes, ha a repülőút alatt aludni próbálunk.

3. Sós sült krumpli és perec

Az olyan sós ételek, mint a sült krumpli és a perec biztosan ízletesnek hangzanak, de még a földön is erős puffadást okozhatnak. Ha mindezt egy 10 kilométer magasan történő repüléssel párosítjuk, máris felpuffadunk.

Ahogy a U.S. News elmagyarázza, a légnyomás csökken a nagyobb magasságban, ami azt jelenti, hogy a gázok, beleértve a hasunkban lévőket is, kitágulnak. Bármilyen gáz is van is a bélrendszerünkben, amikor felszállunk a repülőgépre – vagy ami a repülés alatt keletkezik a bélrendszerünkben az ételválasztás eredményeként, esetleg ami a lenyelt levegő vagy a szénsavas italok elfogyasztása következtében kerül a bélrendszerbe –, a magasság emelkedésével valószínűleg nagyobb nyomást gyakorol a bélfalakra. Tehát, ha tehetjük, kerüljük ezeket a sós finomságokat és minden mást, amitől felpuffadunk.

4. Magas cukortartalmú joghurtok

Ha sietünk, és szükségünk van néhány gyors falatra, akkor az apró joghurtok megfelelő választásnak tűnhetnek. De vigyázzunk, mert rengeteg cukrot rejthetnek, ami nem ideális választás egy repülőút előtt.

Kara Landau ausztrál dietetikus szerint érdemes mellőzni a joghurtparfét és még a gyümölcsturmixokat is a hozzáadott cukor és a rejtett adalékanyagok miatt, mivel ezek elnehezíthetik a bélrendszert. Olyan lehetőségeket keressünk inkább, melyek több fehérjét, élelmi rostot és/vagy egészséges zsírokat biztosítanak, mint például a sima görög joghurt, a diófélék (amelyeket nem hozzáadott növényi olajokban pirítottak), az apróra vágott zöldségek és a humuszkeverékek, vagy a természetes dió- vagy fehérjeszeletek mesterséges édesítőszer és hozzáadott cukor nélkül.

5. Koktélok

Egy sör, egy pohár bor vagy koktél elfogyasztása a repülőtéren a repülőút előtt sok utazó számára rítus, aki stílusosan szeretné megkezdeni a nyaralását. De talán tartózkodjunk attól, hogy túl sokat igyunk, mert a levegőben katasztrofális hatásai lehetnek.

A KLM blogja szerint repülés közben a repülőgép kabinjában alacsonyabb a légnyomás, mint a Föld legtöbb helyén. Ez a csökkent légnyomású környezet csökkenti a szervezet oxigénfelvevő képességét, és szédülést okozhat – ezt nevezzük hipoxiának. Általánosságban ez nem jelent problémát, de az érzés hasonló lehet ahhoz az élményhez, amit az alkoholfogyasztás után tapasztalunk.

Ha repülés előtt vagy közben iszunk, még gyorsabban észrevehetjük ezt a szédülést. Ha tehát mégis egy kis italozásra adnánk a fejünket, győződjünk meg róla, hogy minden egyes ital között vizet iszunk, hogy ne szálljon a fejünkbe az alkohol.

6. Csemegehúsok

A CDC szerint a csomagolt húsok is tartalmazhatnak káros lisztériát, különösen, ha már egy ideje kint vannak. Kerüljük a hot dogok, löncshúsok, felvágottak, egyéb csemegehúsok, illetve erjesztett vagy szárazkolbászok fogyasztását, kivéve, ha közvetlenül a tálalás előtt 70-75 °C hőmérsékletűre vagy gőzölgő forróságig melegítik őket".

7. Sushi

A CDC szerint a legjobb, ha kerüljük a nyers vagy nem eléggé átsütött halakat, kagylókat, illetve a nyers vagy nem eléggé átsütött tengeri herkentyűket tartalmazó ételeket, például a sashimit, egyes szusikat és a ceviche-t. A sushi dupla csapást is jelenthet, ha hajlamosak vagyunk szójaszószba mártani, amely egyetlen evőkanálban a napi sómennyiség közel 40%-át tartalmazhatja.

(Travel + Leisure)

Nyitókép: Shutterstock / behzad moloud