white popcorn in white ceramic bowl

Három alternatív popcornrecept, hogy igazán extra legyen a moziesténk

A bekuckózás a téli szünet legjobb része: csak mi, egy jó kis film vagy sorozat és persze némi nassolnivaló. De van élet mikrós popcornon és a chipseken túl is! Három extra ízesítésű popcorn receptjét hoztuk, amik garantáltan feldobják az estét akkor is, ha a film végül unalmasnak bizonyul.

Sóskaramellás

selective focus photography of popcorn Photo by Kushagra Kevat on Unsplash

HOZZÁVALÓK:
12 bögre pattogatott kukorica
1 bögre pirított mandula
1 bögre barna cukor
0,5 bögre vaj
1 tábla étcsokoládé
1 evőkanál víz
2 teáskanál vaníliás cukor
0,5 teáskanál finomra őrölt só
1 / 4 teáskanál durvára őrölt só
1 teáskanál sütőpor

Öntsük egy tálba a pattogatott kukoricát, szórjuk rá a pirított mandulát, majd tegyük az egészet félre. Egy edényben közepes lángon olvasszuk fel a vajat a cukorral, a vaníliás cukorral, a vízzel és a finom szemű sóval, s közben gyakran kevergessük. Amikor a cukor karamellizálódni kezd, adjuk hozzá a sütőport, majd öntsük a folyékony karamellbe a mandulás pattogatott kukoricát, és hőálló spatulákkal jól keverjük össze vele. A popcornt ezután öntsük sütőpapírral borított tepsibe, és hintsük meg durva szemű sóval. Hagyjuk kihűlni és megkeményedni, majd törjük darabokra, és locsoljuk meg olvasztott étcsokival.

Édes-currys

Fotó: Instagram/seasonandstir

HOZZÁVALÓK:
12 bögre pattogatott kukorica
1 nagy papírtasak
2 evőkanál méz
2 evőkanál vaj
1 teáskanál currypor
1 teáskanál kurkuma
0,5 teáskanál Cayenne-bors
1 teáskanál só

A vajat a mézzel együtt olvaszszuk fel egy edényben, közben pedig egy kis tálban keverjük össze a fűszereket. A popcornt tegyük a papírtasakba, majd öntsük rá a mézes vajat és a fűszerkeverék felét. Fogjuk össze a zacskó száját, és jól rázzuk össze a tasak tartalmát, körülbelül 10-20 másodpercen keresztül. Ezután hintsük meg a popcornt a maradék fűszerrel, és rázzuk össze megint. Ha a fűszer kellőképpen eloszlott a kukoricaszemeken, már tálalhatjuk is.

Rozmaringos-parmezános

rozmaringos popcorn

Fotó: Nathan Dumlao/Unsplash

HOZZÁVALÓK:
12 bögre pattogatott kukorica
nagy papírtasak
4 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál frissen reszelt parmezán
2 evőkanál friss, apróra vágott rozmaring
1,5 teáskanál só
0,5 teáskanál bors
egy citrom reszelt héja

Egy kis tálban keverjük össze az olívaolajjal a sót, a borsot, majd adjuk hozzá a rozmaringot. A popcornt tegyük papírzacskóba, majd öntsük rá a fűszeres olajat, ezután fogjuk össze a zacskó száját, és jól rázzuk össze, körülbelül 10–20 másodpercen keresztül, hogy az olaj minden szemet megízesítsen. Ha elkészültünk, öntsük egy tálba a kukoricát, és szórjuk rá a parmezánt és a citromhéjat.

Nyitókép: Edgar Soto/Unsplash