Egy elkészítésre váró hal

Ne hagyd magad átverni! Így választhatod ki a legfrissebb halat az üzletből

Senki sem akar rossz halat venni. A vízi ételek vásárlása sokaknak egy kényes folyamat lehet, hiszen a nem friss hús elfogyasztása komoly betegségekhez vezethet. Alábbi cikkünkben néhány tanácsot gyűjtöttünk össze, hogy a lehető legjobb termék legyen kiválasztva az üzletből.

Először fontos tisztában lenni azzal, hogy a halféléknek is meg van a szezonjuk. Legyen szó egy szakosodott üzletről, vagy egy bevásárlóközpont halpultjáról, mindenhol célszerű megkérdezni, hogy éppen melyik típus a legkapósabb az adott időben. Amennyiben abból a fajtából nincsen, akkor bölcs döntés a szakember véleményét kikérni és az ő javaslata mellett dönteni a kívánt típus helyettesítésével kapcsolatban.

Hogyan lehet kiválasztani a legfrissebb egész halat?

Szakértők szerint a pultnál elsődlegesen a hal szemét kell figyelni, ugyanis minél tisztább, annál frissebb a hús is. Akkor sincs probléma, ha már kicsit ködösebb, csupán ha fényesebb, akkor a legjobb. Ezt követően szerencsés helyzet, ha az eladó megengedi az áru megérintését, hogy közelebbről is szemügyre lehessen venni a kopoltyúkat.

Olyankor szép piros színt kell keresni, nyálkás felület esetén ugyanis már nem annyira friss a hal. Következő lépésként érdemes megszagolni a terméket, ugyanis a friss húsúnak olyan illatúnak kell lennie, mint a víznek, melyből kifogták.

Mi a helyzet a halfilével?

V\u00e1s\u00e1rl\u00f3 egy \u00fczlet halpultj\u00e1n\u00e1l

Fotó: Unsplash/Victoriano Izquierdo

Halfilé esetében már más módot kell keresni a frissesség megítélésére, ugyanis akkor már nem lehet megvizsgálni ezeket a szerveket. Amikor az ember a friss húsba nyomja az ujját, akkor mindig van egy kis rugalmasság a termékben, ami nem enged annyira nagy horpadást benne. Minél nagyobb ez a rúgóerő, annál jobb vétel van kilátásban.

Hogyan érdemes tárolni otthon a megvásárolt halat?

Két szót érdemes otthoni tárolás esetében észben tartani: száraz és hideg. Amennyiben két napon belül esedékes a főzés vagy sütés, akkor a hűtőszekrényben is eláll, viszont a hátsó részébe célszerű pakolni, hogy ellenálljon a nyitogatás következtében történő hőmérséklet-ingadozásnak. Amennyiben tovább kell eltartani, akkor a fagyasztás az ideális megoldás. Pontosabb adatokról egy korábbi cikkünkben lehet olvasni.

Forrás: Eating Well