glass cup of beverage

Azonnal jobbá teszi az italunkat, mégsem ismerjük eléggé: 4 érdekes tény a jégről

Egy jó koktél elképzelhetetlen a jég nélkül. Míg azonban a belekerülő alapanyagok minőségére kényesen ügyelünk, az italunk jó részét kitevő jégre azonban senki se gondol.


1. A vízben lévő anyagok miatt lesz zavaros a jégkockánk

A vízben lévő ásványi anyagok és szennyeződések is okozhatják, hogy a jégkockánk szép áttetsző helyett zavaros lesz. Tökéletesen tiszta jeget persze desztillált vízzel is elérhetünk, de mivel az nem ajánlott fogyasztásra, más trükkökhöz kell folyamodnunk. Amellett, hogy szűrt vizet használunk, jó, ha tudjuk, hogy a fagyasztás sebessége sem mindegy: csak akkor van esélyük a tökéletes kristályszerkezetek kialakulásának, ha nem hirtelen, hanem szép lassan fagyasztjuk le a vizet – tanácsolja a hamuesgyemant.hu.

2. Soha ne kérjünk jeget a whiskynkhez?

Két nagyon különböző véleményű tábor van ezügyben. Egyrészt, a jég lehűti és felhígítja az italt. Ha lehűtjük a skót whiskyt, kevesebb aromás vegyület kerül a levegőbe a párlatból, ami azt jelenti, hogy sokkal kevesebbet tapasztalunk a skót whiskyben rejlő potenciálból. Néhány szakértő azonban úgy gondolja, akár még jót is tehet egyes típusoknak egy kis plusz jég. A víz megváltoztatja egyes aromamolekulák oldhatóságát, ami azt jelenti, hogy néhány csepp segíthet kiemelni bizonyos ízeket, vagy elfedni másokat. A jegelés segíthet csökkenteni az égető érzést, amit ez a különösen erős ital hagy a szánkban kortyolás után. Ha azonban még mindig tartunk attól, hogy felhígul az italunk, használhatunk whiskyköveket is, melyek azonnal lehűtik a poharunk tartalmát. Így az aromás molekulák csak a szánkba kerülve fejtik ki a hatásukat.

3. A gömb alakú jég a lehető legjobb az italunkhoz

Nem véletlen, hogy az Old Fashion koktélokat hagyományosan gömb alakú jéggel készítik. Ha egy italba kis jeget szórunk, a jég extrán sok kis felülete nagyon gyors lehűlést és hígulást eredményez. Az ital gyorsan 0 °C körüli vagy éppen az alatti hőmérsékletre csökkenne, és ebben a durva hőmérsékleti tartományban maradna, amíg el nem fogyasztod az italod. A nagy jéggömböt tartalmazó pohárban a lehűlés és a hígulás lassabban történne, mivel a gömböknél a legkisebb a felület és a tömeg aránya.

4. A tojást tartalmazó italokat jég nélkül kell rázni

Miért igénylik a tojásos koktélok az úgynevezett száraz, azaz jég nélküli rázást? A válasznak nem a jég víztartalmához van köze, hanem sokkal inkább a hőmérsékletéhez. Ahogyan azt a hobbicukrászok is jól tudják, a tojásfehérje sokkal könnyebben habbá verhető, ha szobahőmérsékletű tojással dolgozunk. Ezért a száraz rázással habosabb tojásfehérje alapú ital jön létre. Ez már kevésbé érdekes, ha nemcsak a fehérjét, de a sárgáját is beletesszük az italunkba, a sárgája ugyanis kevésbé érzékeny a hőmérsékletre a benne lévő zsír miatt.