Boldog, mosolygó nő vidáman biciklizik az úton

Ezt eszik a világ legboldogabb emberei

A világ legboldogabb nemzeteinek a hangulatát nemcsak lakóhelyük, de elfogyasztott ételeik is erősen befolyásolják.

A legfrissebb World Happiness Report alapján Finnország, Dánia és Izland áll a világ legboldogabb országait összesítő lista élén (Magyarország a 51. helyen végzett).

A tanulmányt készítők számos tényezőt vettek figyelembe a jelentés készítésekor, beleértve az jövedelmet, a korrupció mértékét és a várható élettartamot. A felmérésben a legmagasabb pontszámot skandináv országok kapták, azonban az említett szempontok mellett van még egy nagy hasonlóság a három dobogós helyezett között, ez pedig az étrendjük.

Bár az étkezési szokások nem szerepeltek a jelentésben, a mentális egészség igen, a kettő pedig szorosan kapcsolódik egymáshoz, írja a vince.hu.

A kutatások szerint a finomított szénhidrátokkal teli élelmiszerek megnövelik a stresszhormonnak is nevezett adrenalin szintjét, míg a joghurtban és zsíros halakban gazdag étrend (mindkettő alapvető fontosságú az északi konyhában) segít a depresszió megfékezésében, sőt visszafordításában.

Az új sakndináv konyha alapjait a világ egyik leghíresebb és szakmai berkekben egyik legjobbnak tartott étterme, a koppenhágai Noma séfjei, Claus Meyer dán szakács és televíziós műsorvezető és René Redzepi, a Noma séfje és társtulajdonosa fektették le a 2000-es évek közepén.

Ez sok szempontból hasonlít az egészséges mediterrán étrendre. Mindkettő a teljes kiőrlésű gabonákat, a friss gyümölcsöket, zöldségeket, egészséges olajokat és halakat helyezi fókuszba. Egy izlandi iskola menzáján például teljesen természetes, hogy a gyerekek akár heti háromszor-négyszer is halat fogyasztanak ebédre.

Bár olívaolaj és joghurt nem nagyon található Izlandon, ezért az ott élők repceolajat és a krémsajtszerű skyrt fogyasztják, melyek szintén nagyon egészségesek.

Kristen Rasmussen, a University of California professzora és a skandináv étrend szakértője szerint nem mindenki tud úgy étkezni, mint az izlandiak, mivel elég nehéz rénszarvasmájat, az egyik legfinomabb tengeri alapanyagnak számító farkashalat vagy éppen az Izlandon őshonos, örökzöld varjúbogyót beszerezni.

A kutató szerint azonban már az is sokat számít, ha a helyi termelők minőségi portékáit fogyasztjuk.

Másik jó lehetőség a hangulatjavításra az ebéd elfogyasztásának helye. Ha meg tudjuk oldani, ne az íróasztalnál vagy a munkavégzés közvetlen közelében együnk, hanem üljünk ki egy parkba, kávézóba vagy egy étterembe, engedjük el magunkat, és adjuk meg a módját a nap legfontosabb étkezésének.