Különböző ételek faasztalon

Egy étrend, ami magas IQ-ra utal

Egy több mint 7000 személyen végzett tanulmány szerint az alábbi étrend összefügg az IQ-val.

Az egészségesebb táplálkozással kora gyermekkortól táplált emberek IQ-ja magasabb, derül ki egy kutatásból. A szoptatást, majd később sok gyümölcsöt, zöldséget és más egészséges ételeket kapó gyermekek IQ-ja 8 éves korukra akár két ponttal is magasabb volt.

„Az étrend biztosítja az agyszövetek fejlődéséhez szükséges tápanyagokat az élet első két évében, és a tanulmány célja az volt, hogy megvizsgáljuk, milyen hatással van az étrend a gyermekek IQ-jára”

– mondta el. Dr. Lisa Smithers, a tanulmány első szerzője a PsyBlognak.

A kutatók azt találták, hogy azoknál a gyermekeknél, akiket hat hónapos korukban szoptattak, és 15 és 24 hónapos korukban rendszeresen egészséges étrendet folytattak, amely olyan ételeket tartalmazott, mint a hüvelyesek, sajt, gyümölcsök és zöldségek, nyolcéves korukra akár két ponttal magasabb volt az IQ-juk.

Az eredmények egy több mint 7000 gyermeket vizsgáló tanulmányból származnak, akiknek étkezési szokásait 6 hónapos, 15 hónapos és kétéves korban elemezték. A gyerekeket 8 éves korukig követték.

Vid\u00e1m kisl\u00e1nyok z\u00f6lds\u00e9gekkel a kez\u00fckben

Fotó: Shutterstock

Smithers szerint az egészséges táplálkozás előnyeivel szemben az egészségtelen ételekkel táplált gyermekek IQ-ja alacsonyabb volt.

„Azoknak a gyerekeknek, akiknek az étrendjében az első két életévben rendszeresen szerepelt keksz, csokoládé, édesség, üdítőital és chips, nyolcéves korukra akár két ponttal alacsonyabb volt az IQ-juk. A hat hónapos korban adott kész bébiételeknek is találtunk némi negatív hatást az IQ-ra, de 24 hónapos korban adott kész bébiételek esetében pozitív összefüggéseket is”

– jegyezte meg.

Smithers szerint a helyes táplálkozás különösen fontos a fejlődési években.

„Bár az IQ-különbségek nem óriásiak, ez a tanulmány az eddigi legerősebb bizonyíték arra, hogy a hat és 24 hónapos kor közötti táplálkozási szokásoknak kicsi, de jelentős hatása van a nyolcéves kori IQ-ra. Fontos, hogy figyelembe vegyük a gyermekeinket tápláló élelmiszerek hosszabb távú hatását.”

Nyitókép: Shutterstock