Ez a népszerű ital csökkenti a májbetegség kockázatát
Egy népszerű, közkedvelt ital képes csökkenteni a májbetegségek kialakulásának kockázatát.
Azoknál az embereknél, akik rendszeresen (mindegy, hogy milyen típusú) kávét fogyasztanak, sokkal kisebb valószínűséggel alakul ki krónikus májbetegség.
Bármilyen típusú kávé fogyasztása - függetlenül attól, hogy koffeines vagy koffeinmentes, instant vagy őrölt kávé - összefüggésbe hozható a májbetegség és a májproblémák kialakulásának csökkentésével. A tanulmány arra is fényt derített, hogy mennyi kávét érdemes fogyasztani a májunk egészsége érdekében.
Ez is érdekelhet: Egy csepp ebből az italból a reggeli kávéban javíthat az egészségünkön
Egy tanulmány szerint napi három-négy csésze kávé fogyasztása elősegíti a máj egészségét, és csökkenti a hosszú távú májbetegség és a halálozás kockázatát a nem kávéfogyasztókhoz képest.
A kutatók félmillió ember adatait elemezték az UK Biobankból, és csaknem 11 éven át követték őket, hogy kiderítsék, a résztvevők közül kialakult-e májbetegség vagy ehhez kapcsolódó májprobléma.
A kávéfogyasztóknál 21 százalékkal kisebb valószínűséggel alakult ki krónikus májbetegség, 20 százalékkal kisebb valószínűséggel zsírmájbetegség, és 49 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg májbetegségben, mint a nem kávéfogyasztók esetében.
Azoknál volt a legkimagaslóbb az eredmény, akik őrölt kávét fogyasztottak. Az őrölt kávé ugyanis gazdag cafestolban és kahweolban, amelyekről megállapították, hogy védő hatással vannak a májra.
Dr. Oliver Kennedy, a tanulmány első szerzője elmondta:
„A kávé széles körben hozzáférhető, és a tanulmányunkban látott előnyök azt jelenthetik, hogy a krónikus májbetegségek lehetséges megelőző kezelését kínálhatja.”
Nyitókép: Shutterstock
(Psy Blog)