Igazi tavaszi recept: mennyei citromos-málnás muffin
Könnyű és annyira habos, ami még nem árt meg a jóból. Ezt az egyszerű citromos-málnás muffint villásreggeli vagy születésnapi desszertként is elkészíthetjük.
Hozzávalók:
A muffinhoz:
- 75 g kristálycukor
- 8 cl csökkentett zsírtartalmú tej
- 6 cl repceolaj vagy más semleges olaj
- 1 nagy tojás, szobahőmérsékleten
- 2 teáskanál citromhéj
- 2 evőkanál citromlé
- ½ teáskanál vaníliakivonat
- 120 g teljes kiőrlésű tésztaliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- ⅛ teáskanál só
Bevonathoz:
- 125 g friss málna, plusz még több a díszítéshez
- 57 g sótlan vaj, megpuhítva
- 225 g krémsajt, lágyítva
- 25 g porcukor
- ½ teáskanál citromlé
- ¼ teáskanál vaníliakivonat
- Csipetnyi só
Elkészítés
A sütemények elkészítéséhez:
1. Melegítsük elő a sütőt 176.67 °C-ra. Kenjünk be egy 24 csészényi mini muffinformát főzőspray-vel, és béleljük ki papírbetétekkel.
2. Egy nagy tálban keverjük össze a kristálycukrot, a tejet, az olajat, a tojást, a citromhéjat, 2 evőkanál citromlevet és 1/2 teáskanál vaníliát, amíg össze nem keveredik.
3. Egy kis tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és 1/8 teáskanál sót, amíg nem maradnak csomók. Adjuk a lisztes keveréket a cukros keverékhez, és elektromos keverővel alacsony sebességen verjü felk, amíg teljesen összeáll, és nem látszanak lisztcsíkok, kb. 45 másodperc-1 percig.
4. Kanalazzunk körülbelül 1 evőkanál tésztát minden egyes előkészített muffinformába. Süssük addig, amíg a muffinok közepébe szúrt fapiszkáló tisztán nem jön ki, 10-12 percig. Hagyjuk a süteményeket a formában 10 percig hűlni, majd vegyük ki egy rácsra, hogy teljesen kihűljenek, kb. 30 percig.
Közben készítsük el a cukormázat: Tegyük a málnát egy kis konyhai robotgépbe, és dolgozzuk simára, kb. 1 percig. Öntsük a málnapürét egy finom szemű szűrőn keresztül egy tálba, és gumispatulával óvatosan nyomkodjuk, amíg csak a magok maradnak (dobjuk ki a magokat).
A vajat elektromos keverővel közepes-nagy sebességen verjük simára és krémesre, kb. 1 percig. Adjuk hozzá a málnapürét, a krémsajtot, a porcukrot, a citromlevet, a vaníliát és a sót, és alacsony sebességen verjük, szükség szerint megállva, hogy lekaparjuk a tál oldalát, amíg össze nem keveredik, kb. 1 percig.
Ha kész, fedjük le és tegyük a hűtőbe, amíg kihűl és megszilárdul, kb. 30 percig. Kenjük fel a mázat a süteményekre. Minden süteményt málnával díszíthetünk, ha szeretnénk.
Nyitókép: Shutterstock