Málnás cupcake-et cukorral megszóró kéz

Igazi tavaszi recept: mennyei citromos-málnás muffin

Könnyű és annyira habos, ami még nem árt meg a jóból. Ezt az egyszerű citromos-málnás muffint villásreggeli vagy születésnapi desszertként is elkészíthetjük.


Hozzávalók:

A muffinhoz:

  • 75 g kristálycukor
  • 8 cl csökkentett zsírtartalmú tej
  • 6 cl repceolaj vagy más semleges olaj
  • 1 nagy tojás, szobahőmérsékleten
  • 2 teáskanál citromhéj
  • 2 evőkanál citromlé
  • ½ teáskanál vaníliakivonat
  • 120 g teljes kiőrlésű tésztaliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • ⅛ teáskanál só

Bevonathoz:

  • 125 g friss málna, plusz még több a díszítéshez
  • 57 g sótlan vaj, megpuhítva
  • 225 g krémsajt, lágyítva
  • 25 g porcukor
  • ½ teáskanál citromlé
  • ¼ teáskanál vaníliakivonat
  • Csipetnyi só

Elkészítés

A sütemények elkészítéséhez:

1. Melegítsük elő a sütőt 176.67 °C-ra. Kenjünk be egy 24 csészényi mini muffinformát főzőspray-vel, és béleljük ki papírbetétekkel.

2. Egy nagy tálban keverjük össze a kristálycukrot, a tejet, az olajat, a tojást, a citromhéjat, 2 evőkanál citromlevet és 1/2 teáskanál vaníliát, amíg össze nem keveredik.

3. Egy kis tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és 1/8 teáskanál sót, amíg nem maradnak csomók. Adjuk a lisztes keveréket a cukros keverékhez, és elektromos keverővel alacsony sebességen verjü felk, amíg teljesen összeáll, és nem látszanak lisztcsíkok, kb. 45 másodperc-1 percig.

4. Kanalazzunk körülbelül 1 evőkanál tésztát minden egyes előkészített muffinformába. Süssük addig, amíg a muffinok közepébe szúrt fapiszkáló tisztán nem jön ki, 10-12 percig. Hagyjuk a süteményeket a formában 10 percig hűlni, majd vegyük ki egy rácsra, hogy teljesen kihűljenek, kb. 30 percig.

Közben készítsük el a cukormázat: Tegyük a málnát egy kis konyhai robotgépbe, és dolgozzuk simára, kb. 1 percig. Öntsük a málnapürét egy finom szemű szűrőn keresztül egy tálba, és gumispatulával óvatosan nyomkodjuk, amíg csak a magok maradnak (dobjuk ki a magokat).

A vajat elektromos keverővel közepes-nagy sebességen verjük simára és krémesre, kb. 1 percig. Adjuk hozzá a málnapürét, a krémsajtot, a porcukrot, a citromlevet, a vaníliát és a sót, és alacsony sebességen verjük, szükség szerint megállva, hogy lekaparjuk a tál oldalát, amíg össze nem keveredik, kb. 1 percig.

Ha kész, fedjük le és tegyük a hűtőbe, amíg kihűl és megszilárdul, kb. 30 percig. Kenjük fel a mázat a süteményekre. Minden süteményt málnával díszíthetünk, ha szeretnénk.