Könnyed desszert a forró nyári napokra: málnás tiramisu recept
A tiramisu egy újfajta olasz desszert, ami a nyolcvanas évek közepén lett igazán népszerű. Napjainkban pedig nem csak Olaszországban, hanem a világ különböző országaiban is közkedvelt édességnek számít. Ami nem csoda, hiszen a kávéban áztatott finomságnak kevesen tudnak ellenállni, de mi történik akkor, ha málnával turbózzuk fel? Igazi nyári, könnyed desszertté válik!
Hozzávalók
Mánaszószhoz:
- körülbelül 3 csésze málna
- ⅓ csésze kristálycukor
- 1 citrom héja és leve
- 2 csésze tejszín
- 3 evőkanál porcukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2 csésze mascarpone
- csipetnyi kóser só
Elkészítése
Egy kis lábasban, alacsony hőfokon keverjük össze a málnát, a cukrot, a citromhéjat és a citromlevet. Gyakori kevergetés mellett főzzük, amíg a bogyók szétesnek, körülbelül 5-7 percig. Finom szitán szűrjük át a málnalevet egy tálba, majd hagyjuk kihűlni.
A habverővel verjük kemény habbá a tejszínt, a porcukrot és a vaníliát. A tejszínhab felét tegyük át egy kis tálba; fedjük le műanyag fóliával, és hűtsük le. A maradék tejszínhabhoz keverjük hozzá a mascarponét, és tegyük félre.
Készítsünk elő egy tálat.
Ezután mártsuk a babapiskótát a málnaszószba, és rendezzük el a tál aljára. A mascarpone felét kenjük a tepsibe, simítsuk el a tetejét.
Ismételjük meg ezeket a lépéseket, majd egy spatula segítségével finoman egyengessük el a tetejét. Egy finom szemű szita segítségével szórjuk meg kakaóval, illetve néhány málnával díszítsük. Tegyük hűtőbe, és tálalás előtt legalább 2-3 óráig hűtsük, hogy összeálljon.
Nyitókép: Shutterstock