Zöldségek, gyümölcsök, magvak, gabonafélék, bab, fűszerek, gyógynövények

Ezt a 6 zöldséget nem lenne szabad nyersen fogyasztani

Az emésztésünket nagy valószínűséggel, de akár az egész szervezetünket is károsíthatják az alábbi, nyersen elfogyasztott zöldségek.


1. Krumpli

Bár valójában csak a még éretlen krumpli a veszélyes, nem biztos, hogy mindig észrevesszük az ebből eredő halvány, zöldes foltokat, ezért jobb az óvatosság. A zöld részekben felhalmozódó szolanin nevű mérgező vegyület kis mennyiségben hasmenést, hányást, nagyobb mennyiségben akár halált is okozhat, írja a vince.hu.

2. Padlizsán

Nyersen ugyanaz, a burgonyában is jelen levő szolanin található meg benne. Ráadásul egyes kutatások szerint a hőkezelés fokozza a zöldség jótékony antioxidáns hatását.

3. Vörös bab

A fitohemagglutinin (PHA) a növényekben, különösen bizonyos hüvelyesekben található fehérje. A legnagyobb koncentrációban a főzetlen vörös vesebabban és a fehér vesebabban található, és kisebb mennyiségben megtalálható sok más típusú zöldbabban és más közönséges babban.

Bár az orvostudományban is használják, a babban még méregként jelenik meg a PHA. Főzés és áztatás által a még bőven mérgező 70 ezer egység 200-400 közé csökken, a brit tudósok 5 óra áztatást, majd új vízben 30 perc forralást javasolnak.

4. Zöldbab

A nyers zöldbab sok lektin nevű fehérjét tartalmaz, ami emésztési zavarokat tud okozni az arra érzékenyeknél. Egy kis hőkezelés után viszont már mehet mindenki tányérjára.

5. Karfiol

Ahogy a brokkoli, úgy rokona sem tartozik a legkönnyebben emészthető dolgok közé, ezért érdemes legalább pár percig hőkezelni. Az Institute of Food Technologist intézet kutatása szerint grillen és sütőben sokkal kevesebb tápanyagot veszít, mint ha forró vízbe dobják.

6. Kelbimbó

A kelbimbó főzve sokkal kevésbé keserű, és nem is fúj fel annyira, mint nyersen, ráadásul az amerikai Harvard Egyetem kutatásai szerint hő hatására szabadulnak fel benne azok az anyagok, amik megakadályozzák a daganatok növekedését.

Nyitókép: Shutterstock