Egy férfi fogja a menyasszonya kezét

Ez a 4 személyiségtípus a legalkalmasabb egy romantikus kapcsolatra​

Milyen személyiségtípusokat kell keresni egy randi vagy ismerkedés során? Egy összefoglaló tanulmány végre választ talált erre a kérdésre, és 4 olyan vonást neveztek meg a szakértők, melyek alkalmassá tehetik az embereket egy hosszan tartó, boldog kapcsolatra.


Az összefoglaló vizsgálat összesen 19 korábbi tanulmány adatait egyeztette a biztos eredmény leszűréséhez. Ez azt jelenti, hogy több mint 3800 résztvevő jellemzőit vették figyelembe. Íme az a négy személyiségjegy, melyek nagyon jól jönnek egy romantikus kapcsolatban, éppen ezért érdemes rájuk figyelni párkeresésnél!

1. Alacsony neuroticizmus

A neuroticizmus tulajdonképpen azt jelenti, hogy az adott illető hajlamosabb a negatív érzelmek megélésére és a szorongásra. Mindezek értelmében az ilyen emberek gyakran szembesülnek a depresszió és a hasonló mentális problémák tüneteivel.

Akiknek alacsony ez a szintjük, azok sokkal alkalmasabbak egy hosszú kapcsolat kialakítására — és többször is van benne részük —, mivel gyorsan elfelejtik a negatívumokat, például a dühöt és a fájdalmat, illetve gyakrabban át lehet élni velük felhőtlenül boldog pillanatokat is.

2. Erős elfogadókészség

Velük könnyebb mély beszélgetéseket folytatni, éppen ezért sok szoros baráti kötelékük van. Ha például egy ismerősünknek, vagy a kiszemelt személynek sok közeli ismerőse van, illetve korábbi párkapcsolatai is békésen zárultak le, akkor biztosra lehet venni, hogy egy ilyen személyiséggel van dolgunk. Ami a pozitív jellemzője az ilyen illetőknek egy viszonyban, hogy kerülik a vitákat és a gyors megoldásra törekszenek. Nem szeretik a feszültéget, így a szerencsés partner nem érzi úgy mellette magát, mint ha tojáshéjakon kellene járnia.

3. Extrovertáltság

Egy szerelmesp\u00e1r a t\u00f3parton \u00fclve n\u00e9zi a naplement\u00e9t

Fotó: Unsplash/Jose Chomali

Talán ezt a pontot nem is kell túlmagyarázni. Az extrovertáltakkal egy kaland az élet, hiszen társaságban, kimozdulva érzik magukat igazán jól, éppen ezért nagy baráti körrel rendelkeznek. Nem kell attól tartani, hogy egy idő után a közös programok megszakadnak, ugyanis nekik mindig szükségük lesz valamilyen különleges időtöltésre. Éppen ezért keresik is az alkalmat és a lehetőségeket.

4. Kiemelkedő lelkiismeretesség

Végezetül pedig a lelkiismeretes emberekre mindig lehet számítani. Ha megígérnek valamit, akkor azt végre is hajtják, így nem kell nekik kétszer elmondani semmit. Nem szoktak késni, ha pedig igen, akkor arra valamilyen komoly indokuk van. Ezek mind nagyon pozitív jellemzők, és jól jöhetnek egy romantikus kapcsolatban.

A kinyert adatok házas és nem házas párkapcsolatokban is megfigyelhetők voltak, illetve azt is lényeges megemlíteni, hogy a heteroszexuális párkapcsolatokban a férfi és a női fél részéről is igazak voltak ezek az állítások. További kutatások szükségesek annak kiderítésére, hogy vajon igazak-e az azonos nemű párkapcsolatok esetében is.

A szakértők fontosnak érezték megjegyezni, hogy az eredmények ellenére bármely személyiségtípusú embernek lehet boldog és kielégítő, hosszú párkapcsolata. Természetesen ezeken a tulajdonságokon változtatni is lehet, a törekvés pedig pozitív jellemfejlődést eredményezhet.

Nyitókép: Unsplash/Christopher Alvarenga

Forrás: Psychology Today