
6 étel, ami egy gasztroenterológus szerint csökkentheti a vastagbélrák kockázatát
Joseph Salhab gasztroenterológus több millió követővel rendelkezik a közösségi médiában, ahol rendszeresen ad tanácsokat a legjobb ételekről és életmódról az optimális bél egészség és emésztés érdekében. Nemrég Instagram-oldalán osztotta meg néhány kedvenc ételajánlatát, melyek segíthetnek a vastagbélrák kockázatának csökkentésében.
Nem szabad elfelejteni, hogy a kockázat csökkentése nem azonos a kockázat teljes kiküszöbölésével. Az étrend soha nem helyettesítheti az orvosi kezelést vagy vizsgálatot, de mindig érdemes róla beszélni, mert tudjuk, hogy az egészségesebb étrendet követő embereknél alacsonyabb a krónikus betegségek kockázata
– írja Salhab Instagram-bejegyzésében.
A gasztroenterológus tippjeinek többsége olyan egészséges nassolnivaló, amely könnyen beilleszthető a mindennapi étrendünkbe. Mutatjuk azokat az ételeket, amelyek segíthetnek megőrizni a bél egészségét.
A joghurt nemcsak finom, de elősegíti a csontok és a szív egészségét is. Egy metaanalízis szerint a magasabb joghurtfogyasztás 7%-kal csökkenti a vastagbélrák kockázatát.
A bogyós gyümölcsökkel és granolával megszórt parfé egészséges édesség – nyáron pedig kipróbálhatjuk a frissítő mini fagyasztott joghurtparfékat is.
A citrusfélék rost- és víztartalmuknak köszönhetően jót tesznek a bél egészségének. Kutatások szerint a citrusfélék rendszeres fogyasztása csökkentheti az emésztőrendszerrel és a felső légutakkal kapcsolatos rák kockázatát is.
Fogyasszunk narancsot, grapefruitot vagy mandarint önmagában, de smoothie-hoz vagy gyümölcssalátába keverve is jó választás.

Az oljaos magvak – például a mandula, a kesudió és a paradió (brazildió) – tele vannak fehérjével. Nem csak ez az egészségügyi előnyük – egy kutatás szerint napi két adag olajos mag fogyasztása 42%-kal csökkentheti a késői stádiumú vastagbélrákos betegeknél a betegség kiújulásának kockázatát.
Érdemes mindig tartani belőlük a kamrában. Még finomabbak lesznek, ha kedvenc fűszereinkkel megpörköljük őket. Ha dupla hatást szeretnénk elérni, adjunk apróra vágott dióféléket a joghurtunkhoz − a bélrendszerünk hálás lesz érte.
Ahogy a mondás is tartja, „naponta egy alma az orvost távol tartja”. Jótékony rosttartalmával az alma egyaránt finom és tápláló, és számos kutatás támasztja alá tápértékét. Egy esettanulmányos vizsgálat kimutatta, hogy a napi almaevés 47%-kal csökkentette a vastagbélrák kockázatát.
Párosítsuk mogyoróvajjal vagy sajttal egy fehérjében- és rostokban gazdag, laktató nassolnivalóhoz.
A görögdinnye 92%-a vízből áll. A hidratálás rendkívül fontos az egészséges emésztéshez, mivel segít a vastagbél működésében, ezért fontos, hogy több vizet igyunk, és hidratáló gyümölcsöket, például görögdinnyét együnk.
Nincs is jobb, mint a friss görögdinnye önmagában, de még finomabbá tehetjük, ha egy dinnyeszeletre mentaleves-bazsalikomos öntetet vagy reszelt limehéjat és sót szórunk.
A paradicsom és az avokádó rost- és antioxidáns-tartalmának köszönhetően csökkenti a vastagbélrák kockázatát. A legjobb ezekben a gyomorbarát gyümölcsökben, hogy a kedvenc mártogatósunk főszereplői!
A salsa és a guacamole tápláló választás nassolnivalóként vagy előételként, ráadásul az otthon elkészített változatuk a legjobb.

