6 étel, ami egy gasztroenterológus szerint csökkentheti a vastagbélrák kockázatát
július 25., 2025  ●  Életmód  ●   Kovács Emese Kovács Emeseszerző fotója

6 étel, ami egy gasztroenterológus szerint csökkentheti a vastagbélrák kockázatát

A vastagbélrákos megbetegedések száma emelkedik, különösen a fiatal felnőttek körében, ezért egyre fontosabb, hogy elsőbbséget adjunk a bél egészségét elősegítő ételeknek.

Joseph Salhab gasztroenterológus több millió követővel rendelkezik a közösségi médiában, ahol rendszeresen ad tanácsokat a legjobb ételekről és életmódról az optimális bél egészség és emésztés érdekében. Nemrég Instagram-oldalán osztotta meg néhány kedvenc ételajánlatát, melyek segíthetnek a vastagbélrák kockázatának csökkentésében.

Nem szabad elfelejteni, hogy a kockázat csökkentése nem azonos a kockázat teljes kiküszöbölésével. Az étrend soha nem helyettesítheti az orvosi kezelést vagy vizsgálatot, de mindig érdemes róla beszélni, mert tudjuk, hogy az egészségesebb étrendet követő embereknél alacsonyabb a krónikus betegségek kockázata

– írja Salhab Instagram-bejegyzésében.

A gasztroenterológus tippjeinek többsége olyan egészséges nassolnivaló, amely könnyen beilleszthető a mindennapi étrendünkbe. Mutatjuk azokat az ételeket, amelyek segíthetnek megőrizni a bél egészségét.

Joghurt

A joghurt nemcsak finom, de elősegíti a csontok és a szív egészségét is. Egy metaanalízis szerint a magasabb joghurtfogyasztás 7%-kal csökkenti a vastagbélrák kockázatát.

A bogyós gyümölcsökkel és granolával megszórt parfé egészséges édesség – nyáron pedig kipróbálhatjuk a frissítő mini fagyasztott joghurtparfékat is.

Citrusfélék

A citrusfélék rost- és víztartalmuknak köszönhetően jót tesznek a bél egészségének. Kutatások szerint a citrusfélék rendszeres fogyasztása csökkentheti az emésztőrendszerrel és a felső légutakkal kapcsolatos rák kockázatát is.

Fogyasszunk narancsot, grapefruitot vagy mandarint önmagában, de smoothie-hoz vagy gyümölcssalátába keverve is jó választás.

6 étel, ami egy gasztroenterológus szerint csökkentheti a vastagbélrák kockázatát
Fotó: xm4thx/Shutterstock
Olajos magvak

Az oljaos magvak – például a mandula, a kesudió és a paradió (brazildió) – tele vannak fehérjével. Nem csak ez az egészségügyi előnyük – egy kutatás szerint napi két adag olajos mag fogyasztása 42%-kal csökkentheti a késői stádiumú vastagbélrákos betegeknél a betegség kiújulásának kockázatát.
 
Érdemes mindig tartani belőlük a kamrában. Még finomabbak lesznek, ha kedvenc fűszereinkkel megpörköljük őket. Ha dupla hatást szeretnénk elérni, adjunk apróra vágott dióféléket a joghurtunkhoz − a bélrendszerünk hálás lesz érte.

Alma

Ahogy a mondás is tartja, „naponta egy alma az orvost távol tartja”. Jótékony rosttartalmával az alma egyaránt finom és tápláló, és számos kutatás támasztja alá tápértékét. Egy esettanulmányos vizsgálat kimutatta, hogy a napi almaevés 47%-kal csökkentette a vastagbélrák kockázatát.

Párosítsuk mogyoróvajjal vagy sajttal egy fehérjében- és rostokban gazdag, laktató nassolnivalóhoz.

Görögdinnye

A görögdinnye 92%-a vízből áll. A hidratálás rendkívül fontos az egészséges emésztéshez, mivel segít a vastagbél működésében, ezért fontos, hogy több vizet igyunk, és hidratáló gyümölcsöket, például görögdinnyét együnk.

Nincs is jobb, mint a friss görögdinnye önmagában, de még finomabbá tehetjük, ha egy dinnyeszeletre mentaleves-bazsalikomos öntetet vagy reszelt limehéjat és sót szórunk.

Salsa és guacamole

A paradicsom és az avokádó rost- és antioxidáns-tartalmának köszönhetően csökkenti a vastagbélrák kockázatát. A legjobb ezekben a gyomorbarát gyümölcsökben, hogy a kedvenc mártogatósunk főszereplői!

A salsa és a guacamole tápláló választás nassolnivalóként vagy előételként, ráadásul az otthon elkészített változatuk a legjobb.

(Eating Well)

Nyitókép: Foodio/Shutterstock

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!