Hosszú, szőke, hullámos hajú lány

A legjobb módszerek az egészséges hajért

Mutatjuk a legjobb módszereket, hogyan hozhatjuk ki frizuránkból a legtöbbet.

Az egészséges haj kialakítása megéri az erőfeszítést. Végső soron ez azt jelenti, hogy kevesebbet hullik, lelassul a ritkulás, kevesebb töredezé hajvéget tapasztalhatunk, miközben megőrizzük hajunk vastagságát és volumenét. Ha megfelelően és tudatosan ápoljuk hajunkat, mindez nem csak álom marad. Mutatjuk a módszereket.

Lehet, hogy hajunk állapota genetikai eredetű, de előfordulhat, hogy szezonális. Ahhoz, hogy ezt biztosan tudjuk, érdemes rendszeresen felkeresni egy bőr vagy hajgyógyászt, aki felméri fejbőrünket és ennek alapján segít megoldani az esetleges problémákat.

Ami az orvosi megoldásokat illeti, a bőrgyógyászok gyakran lézer, plazmaterápia vagy vényköteles gyógyszerrel orvosolják a bajt, sokan azonban a probléma szigorúan holisztikus megközelítését részesítik előnyben, különös tekintettel az orvosi megközelítéssel járó költségekre és alkalmankénti kockázatokra.

A holisztikus megközelítés általában azt jelenti, hogy változtatásokat kell végrehajtani az étrendben, természetes táplálékkiegészítőket és haj- vagy fejbőrápoló termékeket kell használni a természetes, egészséges hajnövekedés elősegítése érdekében, vagyis minden lehetséges oldalról érdemes megközelíteni a problémát. Sokan kombinálják a természetes és az orvosi megközelítéseket, ezek közül manapság a legnépszerűbb megoldások közé tartozik az alacsony szintű lézeres fényterápia és a vérlemezkében gazdag plazmával történő kezelés.

1. Étrend

Aki nem gyógyszerrel vagy kezelésekkel kezdené haja megerősítését, annak három dologra érdemes figyelnie, többek között az étrendjére. Bár hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ha jó minőségű termékeket használunk a hajunkra, annak elegendőnek kell lennie a haj egészségéhez.

Valójában azonban a hajunkhoz szükséges tápanyagok nagy részét az elfogyasztott élelmiszerekből kell bejuttatnunk a szervezetünkbe. Hajunk fehérjéből áll, melynek egészsége megőrzése érdekében kiegyensúlyozott étrendet kell fenntartanunk. Ehhez egészséges zsírokat (például dió, hal, len), A-vitamint (tej, joghurtból), B-vitamint (marhahús, csirkehús, burgonya), vasat (lencse, spenót, tojás) érdemes fogyasztanunk. Magától értetődő, hogy minden, ami ellentétes az egészséges diétával – például a mértéktelen ivás és a túlzottan feldolgozott, cukros ételek fogyasztása – károsíthatja a haj egészségét, éppúgy, mint a test többi részét.

A zsírok szükségesek a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E és K) felszívódásához, a B-vitamin pedig a szénhidrátokkal együtt segít lebontásukban, ami végső soron erősíti a hajat. Az A-vitamint sejtjeink faggyútermelésre használják fel, amely egy olajos anyag, ez vonja be, hidratálja és védi a bőrt. A faggyú nélkülözhetetlen a fejbőr egészségéhez, amely egyenes út az egészséges hajnövekedéshez.

2. Stressz

A hajhullás egyik leggyakoribb oka a stressz, és ez nem csak a hirtelen fellépő stressz következménye. Visszatérően szenvedhetünk tőle, ha több hónapig hosszú órákon át, kevés pihenést beiktatva dolgozunk vagy ha em alszunk eleget. Bármilyen stressz – fizikai, mentális vagy érzelmi – növelheti a kortizolszintet, ami aztán szőrszálak kihullásához vezethet.

Találjunk olyan módszereket a stressz kezelésére, amelyek megfelelőek a számunkra megfelelőek – például jóga, séta, barátokkal töltött idő vagy terápia.

3. Használjunk párásítót

Hajunk egészsége gyakran közvetlenül összefügg a körülöttünk lévő környezettel. Különösen a száraz, téli hónapokban a haj sokkal sprődebbé, törékenyebbé válik. A párásító napi használata egyszerű módja annak, hogy visszahozzuk a nedvességet a környezetünkbe, lehetővé téve a hajnak, hogy jobban megőrizze saját nedvességtartalmát és megvédje magát.

Természetesen, arra is érdemes odafigyelni, milyen termékeket használunk a hajunkra. Ehhez jó, ha ismerjük a hajtípusunkat, hiszen sok hajterméket ezekhez igazítva terveztek.

Emellett hidratáljuk megfelelően hajunkat és fejbőrünket, fejbőrmaszkokkal, hidratáló maszkokkal és öblítést nem igénylő hajbalzsamokkal, valamint a szárításra is figyeljünk oda. Míg közismert tény, hogy a hajszárítás jelentős károkat és töredezést okozhat, azt már kevesebben tudják, hogy a törölközővel való szárítás is hasonlóan hat, ha erősen dörzsöljük a fejünket. Figyeljünk arra, hogy finoman töröljük le a felesleges nedvességet hajunkról, melynek legideálisabb módja a pamutpólóval való szárítás, mert korlátozza a hajszálak töredezését, különösen a göndör tincseknél.

(Robbreport)

Nyitókép: Unsplash / averie woodard