Nő hassal fekszik a kanapén

A teljes semmittevés komoly egészségügyi előnyökkel jár

Veled is előfordult már, hogy akár egy teljes napon át úgy érezted, hogy semmit sem tettél és emiatt bűntudatod volt? A dolgok elengedése bizonyítottan jótékony hatással van a mentális egészségre és ebbe a kategóriába tartozik a semmittevés is.


Sokan nehezen tudják elengedni magukat és egy nagyot lazítani. A gondolatok a fejünkben, hogy miket kellene még tennünk a pihenés helyett, teljesen elronthatják az élményt ez pedig szorongáshoz vezethet.

A semmittevés gyakorlása azonban komoly eredményekhez vezethet a szorongás leküzdésében. A szorongás egy olyan érzelem, amelyet a félelem jellemez és amely előre látható hatással van fiziológiánkra. Ha aggódsz, tudod, hogy gondolataid sötét sikátorokban járhatnak, amelyek túl gyorsan dobogtatják a szívedet.

Amikor az aggodalmaid megelőznek egy élményt, azt megelőző szorongásnak nevezik. Valószínűleg olyan élettani hatásokat okoz, mint a szájszárazság és izzadás, ami elég gyakori, amikor teljesítési helyzetbe kerülünk, mint például a vizsgázás.

Néhányan hajlamosabbak vagyunk a szorongásra, de időről időre mindenkivel előfordul, hogy előre aggódik valamiért. Ez teljesen normális, azonban ha ez már zavarja a mindennapi életedet, vagy a munkádat, akkor ez súlyosabb és szakmai figyelmet igényelhet.

Néhány taktikával azonban átadhatjuk magunkat a teljes semmittevés élményének és ezzel csökkenthetjük a szorongást.

1. Emlékeztesd magad arra, hogy abbahagyhatod, amit épp csinálsz és bármikor folytathatod a normál tevékenységet – de várj néhány percet, mielőtt megtennéd, hátha elmúlik a kellemetlen érzés.

2. Maradj annál a tervnél és szándéknál, hogy semmi mást ne csinálj, csak lassan lélegezz és ezzel csillapítsd a rezgéseket. Kezd egy lassú és hosszú kilégzéssel, majd egy olyan mély belégzéssel, ami még kényelmes. Folytasd ezt a légzési módot legalább egy percig. A tudatos légzés hatékony stratégia, amely minden szorongásos tünet esetén alkalmazható.

3. Ha a komfortszinted nem javul, akkor földeld le magad az ,,itt és most"-ban. Nézz körül és válassz ki négy olyan tárgyat, amely ismerős és kellemes érzéssel tölt el. Figyelmesen hallgass három ismerős hangot, például egy ventilátort, a madarak csiripelését, vagy a mosógép zakatolását. Keress két olyan tárgyat, melyeknek érintése megnyugtató és simogasd meg őket. Bármely érzékszerv ápolása megnyugvást kölcsönöz.

Most pedig vissza a semmittevéshez. Válassz egy olyan napot, amelyen valószínűleg nem fognak megzavarni és nincs sürgős elintéznivalód. Tűzz ki egy időtartamot, kezdetnek mondjuk fél órát, amit csak a semmittevésre szánsz. Találj ki hozzá egy „programot”, mint például az ablakon kinézés, vagy a kanapén fekvés. A cél az, hogy valóban ne csinálj semmit. Gondolataid és érzelmeid értékes információforrások lesznek a számodra a semmittevés folyamatában.