Vidáman nevető házaspár

A boldog házasság öt alapelve

A hosszú távú házasságokat vizsgáló eddigi legnagyobb felmérésből kiderült, hogy mi a boldog házasság öt kulcsa.


A több mint 700 ember bevonásával készült felmérés vezetői a résztvevőktől megkérdezték, milyen tanácsot adnának másoknak, hogyan találják meg a megfelelő partnert, hogyan vészelik át a nehéz időszakokat, vagy bármilyen más tanácsot tudnak-e adni a szerelemmel és a házassággal kapcsolatban.

A kutatást vezető Karl Pillemer professzor, amerikai szociológus és gerontológus elmondta, ahelyett, hogy egy kis számú történetre összpontosított volna, az volt a célja, hogy kihasználja a „tömegek bölcsességét”, és a régóta házas idősek nagy és változatos keresztmetszetének szerelmi és párkapcsolati tanácsait gyűjtse össze tudományosan megbízható és érvényes módon.

A boldog házassághoz vezető öt legfontosabb tanulság a következő volt:

1. Tanuljunk meg kommunikálni

A jó házassághoz az idősebbek túlnyomórészt azt mondják, hogy „beszélj, beszélj, beszélj”. Szerintük a legtöbb házassági probléma megoldható nyílt kommunikációval, és fordítva: sokan, akiknek a házassága felbomlott, a kommunikáció hiányát okolják.”

– mondta Pillemer.

2. Ismerjük meg a partnerünket, mielőtt megházasodunk

Pillemer elmondta, hogy bár az általa megkérdezett idősebbek közül sokan nagyon fiatalon házasodtak, ennek ellenére az ellenkezőjét ajánlják.

Határozottan azt tanácsolják a fiatalabbaknak, hogy várjanak a házassággal, amíg jól meg nem ismerik a partnerüket, és amíg nem rendelkeznek számos közös élménnyel. Ennek a tanácsnak fontos része egy olyan tanulság, amelyet nagyon határozottan támogattak: Soha ne házasodj azzal a céllal, hogy meg tudod változtatni a partneredet.”

3. A házasságot tekintsük felbonthatatlannak és élethosszig tartónak

Ahelyett, hogy a házasságot önkéntes partnerségnek tekintenénk, amely csak addig tart, amíg a szenvedély tart, az idősebbek egy olyan gondolkodásmódot javasolnak, amelyben a házasság mély elkötelezettség, amelyet tiszteletben kell tartani, még akkor is, ha a dolgok rövid távon rosszul alakulnak. Sokan átküzdötték magukat száraz és boldogtalan időszakokon, és megtalálták a módját, hogyan oldják meg ezeket – így jutalmuk egy teljes, ép házasság volt a későbbi életükben”

– fogalmazott Pillemer.

4. Tanuljunk meg csapatban dolgozni

Pillemer professzor elmondása szerint az idősebbek arra ösztönöznek bennünket, hogy a házasságban is alkalmazzuk azt, amit a csapatban – a sportban, a munkahelyen, a hadseregben – szerzett életre szóló tapasztalatainkból tanultunk.

Konkrétan, ez a szemlélet azt jelenti, hogy a problémákat a házaspár közös problémáinak tekintjük, nem pedig az egyik partner hatáskörének. Bármilyen nehézség, betegség vagy visszaesés, amelyet a pár egyik tagja tapasztal, a másik partner felelőssége.”

5. Válasszunk magunkhoz hasonló személyt

Pillemer az idősebb résztvevőket idézve elmondta, a házasság időnként mindenkinek nehéz, de sokkal könnyebb olyasvalakivel, aki osztozik az érdeklődési körünkben, a hátterünkben és az irányultságunkban.

A legkritikusabb szükség a hasonlóságra az olyan potenciálisan vitás kérdésekkel kapcsolatos alapvető értékek tekintetében van, mint a gyermeknevelés, a pénzköltés és a vallás.”

(PsyBlog)

Nyitókép: Shutterstock