Fokhagymák

A fokhagyma 5 egészségügyi előnye

Konyhánk alapterméke, de nemcsak az íze miatt szeretjük, hanem amiatt is, mert egy igazi csodaszer.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint a fokhagyma a legrégebbi ismert kertészeti növények közé tartozik, a kutatók az egyiptomi és indiai kultúrákban is találtak már utalásokat a fokhagymára.

„Egyértelmű történelmi bizonyíték van arra, hogy a babilóniaiak 4500 évvel ezelőtt, a kínaiak pedig 2000 évvel ezelőtt használták. Egyes írások szerint Kínában már 4000 évvel ezelőtt is termesztettek fokhagymát”

– teszi hozzá az USDA.

Friss fokhagymát az év bármely szakában könnyen találhatunk az élelmiszerüzletekben, de a termést jellemzően június és július folyamán takarítják be. A fokhagymagumók megfelelő tárolás esetén akár nyolc hétig is eltarthatók, egyszerűen csak tartsuk hűvös, sötét helyen, de ne a hűtőben, mivel ez befolyásolja az állagát és az ízét. Ha a fokhagymán csírák vannak, akkor sem kell aggódnunk, még mindig felhasználható.

Egészségügyi előnyök

A fokhagyma erős növényi alapú vegyületeket (fitokemikáliákat) tartalmaz, amiket számos egészségvédő hatással hoznak összefüggésbe, ha egy általánosan egészséges étrendbe illesztik. Ezen vegyületek miatt a fokhagymát a történelem során a különböző kultúrákban természetes gyógymódként is használták.

A fokhagyma segít a betegségek és a gyulladások leküzdésében, sőt a sebek gyógyulásában is, éppen ezért a hagyományos orvoslásban évszázadok óta használják antibiotikumként, gombaölő és gyulladáscsökkentő szerként.

1. Tápanyagokban gazdag

Alacsony kalóriatartalmához képest lenyűgöző számú és mennyiségű tápanyagot biztosít. A fokhagyma fogyasztásával olyan kulcsfontosságú tápanyagokkal kényeztetjük a szervezetünket, mint a mangán, a B6-vitamin, a cink, a kén, a vas, a C-vitamin, a kálium, a kalcium, a magnézium vagy a szelén, és a lista még így sem teljes.

2. Segít csökkenteni a szívbetegségek kockázatát

Jelentős kutatások megállapították, hogy a fokhagyma szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek, például a szívroham és a sztrók kockázatának csökkentésében, mégpedig a magas vérnyomás csökkentése és a koleszterinszint szabályozása révén (beleértve az LDL, vagyis a „rossz” koleszterinszint csökkentését).

A fokhagyma kivonata például allicint tartalmaz, egy kéntartalmú, szívvédő hatású vegyületet, amely a nyers fokhagyma rágásakor, aprításakor vagy zúzásakor szabadul fel, és amely a fokhagyma jellegzetes aromájáért és ízéért felelős. Számos egyéb gyógyhatása mellett az allicin koleszterin- és vérnyomáscsökkentő hatása is jótékonyan hat a szív- és érrendszerre.

3. Antioxidáns hatású

A fokhagyma segít a szabad gyökök elhárításában, az oxidatív stressz csökkentésében és a szisztémás gyulladások leküzdésében is. Emellett magas antioxidáns-tartalmú, például polifenolokban és flavonoidokban – több mint 20 polifenolos vegyületet tartalmaz.

Az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek segíthetnek megvédeni a sejteket a szabadgyökös károsodástól, ami viszont csökkentheti a krónikus stresszel és gyulladással összefüggő betegségek – rák, szívbetegség, cukorbetegség, Alzheimer-kór és más betegségek – kockázatát.

4. Gombaellenes és antibakteriális hatása van

A fokhagyma képes védelmet nyújtani a vírusok, baktériumok és gombák ellen, ami nagyrészt az allicinnek köszönhető. A kutatók feltételezik, hogy a fokhagyma bizonyos vegyületei megakadályozzák, hogy a káros külső mikroorganizmusok behatoljanak az egészséges sejtekbe, valamint gátolják azok növekedési képességét.

5. Erősíti az immunrendszert

Amellett, hogy a fokhagyma megnehezíti a kórokozók megtelepedését, a fehérvérsejt-válasz fokozásával az immunrendszer is megerősödhet, hogy felvegye velük szemben a harcot. Különösen a fokhagyma kéntartalma ismert a tekintetben, hogy fokozza immunválaszunkat.

Egy tudományos áttekintés, amely az érlelt fokhagymakivonat immunrendszerre gyakorolt hatását vizsgálta, a placebocsoporthoz képest megnövekedett immunsejt-aktivitást tapasztalt azoknál a résztvevőknél, akik 90 napon keresztül bizonyos adag érlelt fokhagymakivonatot fogyasztottak. Arra a következtetésre jutottak, hogy az érlelt fokhagymakivonat fokozhatja az immunsejtek működését, és részben felelős lehet a megfázás és az influenza jelentett csökkentett súlyosságáért.

(Real Simple)

Nyitókép: Shutterstock / Marian Weyo