Egy globális felmelegedés hatásairól készített illusztráció

Az utóbbi nyolc év a valaha mért legmagasabb hőmérsékletek időszaka a Földön​

A Földön az utóbbi 8 év volt a valaha mért legmagasabb hőmérsékletek időszaka, és sajnálatos módon ennek már a pusztító hatásait is érezni lehet. Szakértők szerint ez a tendencia egyelőre nem úgy néz ki, hogy csökkeni fog a következő években.


A Copernicus Climate Change Service idei beszámolója szerint a 2022-es év a felmérések 19. századi kezdése óta az ötödik legmelegebb évnek számít mind közül. Ennek hatására hőhullámok és száradások pusztítottak többek között Pakisztánban és Észak-Indiában is, ahol a tartós hőmérséklet jóval 40 Celsius-fok felett volt.

Európa országai ezzel együtt minden idők második legmelegebb évét élték át. Samantha Burgess, a Copernicus helyettes vezetője így nyilatkozott a felmérések eredményeiről és azok jelentőségéről:

„2022 egy újabb szélsőséges éghajlati év volt Európa-szerte és az egész világon. Ezek az események rávilágítanak arra, hogy már most tapasztaljuk a világunk felmelegedésének pusztító következményeit.”

A meleg hatásai még a sarkvidékek világát is meggyötörték. Grönlandon például a szeptemberi hőmérséklet 8 Celsius-fokkal magasabb volt az átlagosnál, ami felgyorsította a jégtakaró csökkenését. Ez a felszabadult extra vízmennyiség nagyban hozzájárult a tengerszint látványos megemelkedéséhez.

Olvad\u00f3 j\u00e9gsapk\u00e1k

Fotó: Unsplash/William Bossen

Az eddig mért legmelegebb év 2016 volt a Copernicus szerint, utána pedig 2020, majd 2019 és 2017 következett. Végezetül a lista ötödik helyére 2022 került. A ScienceAlert cikkében elárulták, hogy a felmelegedést előidéző két fő üvegházhatású gáz a szén-dioxid, valamint a metán. Az előbbinek az értéke több mint 2 millió éve a legmagasabb, a másodiké pedig 800 ezer éve nem látott magasságokba emelkedett.

A világ legtöbb országa még 2015-ben elfogadott egy megállapodást, mely szerint a globális felmelegedés mértékét 1,5 Celsius-fok alatt tartják. Ez egy olyan szint alá csökkentené a környezeti katasztrófák mértékét, amit még kezelhet az emberiség. Mindezek ellenére egyelőre nincs jele a felmelegedés lassulásának.

Nyitókép: Shutterstock