egy kb. 4 éves kislány kék színnel fest egy papírra

8 tulajdonság, amit a gyerekek megtanulnak 4 éves korukig

A szülői információs ipar hatalmas, számtalan könyv, cikk és podcast létezik a témában. Szülőként ezért könnyű azon stresszelni, hogy mit tud már és mit nem tud még a gyermekünk egy bizonyos életkorban.


A mérföldkövek figyelése és a fejlődés nyomon követése mindenképpen hasznos, de nincs pontos kézikönyv és időzítés arra vonatkozóan, hogy a gyerekek hogyan tanulnak és fejlődnek. Inkább a trendeket és a folyamatos fejlődést érdemes figyelnünk. Ezt szem előtt tartva, a Pure Wow segítségével összegyűjtöttünk pár jellemzőt, amit a gyerekeknél általában négyéves korukig megfigyelhetünk. Ez semmiképpen sem a kisgyermekekkel szemben támasztott követelmények listája; inkább az általános tendenciák.

​1. Futás, ugrás és mászás

Négyéves korukra a gyermekek képesek futni, ugrani, egyszerű szerkezetekre felmászni, fél lábon egyensúlyozni és visszafelé járni.

​2. Labdadobás

Egy normál méretű labdát (gondoljunk a focilabdára) is el tudnak kapni, rúgni és fejük fölé tudják dobni.

​3. Olló használata

egy 4 \u00e9ves kisfi\u00fa oll\u00f3val v\u00e1g

Fotó: Shutterstock

A négyévesek egyre ügyesebben használják az ujjaikat fürgébb tevékenységek végzéséhez, például az olló használatához, az evőeszközökkel való evéshez és íráshoz, valamint a kis játékok (például legók) és gombok manipulálásához.

​4. Öltözés és vetkőzés

Négyéves korban a kisgyermekek egyre nagyobb önállóságot mutatnak. Egyszerű, megszokott ruhákat (gombok és cipzárak nélkülieket) adva nekik, képesek maguktól felöltözni és levetkőzni.

​5. Bilizés

A négyévesek többnyire már szobatiszták, bár alkalmi balesetek még előfordulnak és teljesen normálisak. Sok négyéves továbbra is pelenkát használ éjszakára.

​6. Teljes mondatokban történő beszéd

egy 4 \u00e9ves kisl\u00e1ny telefonon besz\u00e9l

Fotó: Shutterstock

A négyévesek jellemzően képesek egyszerű, de teljes mondatokban beszélni és valódi, oda-vissza történő beszélgetéseket folytatni. A szókincsük gyorsan bővül, és egyre beszédesebbek.

​7. Az idő megértése

Ebben az életkorban a gyerekek azt is kezdik felfogni, hogyan működik az idő múlása. Gyakran megértik, hogy a „holnap" a következő napot jelenti, bár más időkeretek még zavarosak lehetnek számukra.

​8. Együttérzés

A négyéveseknél kialakul az empátia képessége és a mások érzelmeinek megértése. Ha például egy barátja azt mondja, hogy fáj a hasa, a négyéves odamegy hozzá, és megvigasztalja.

Nyitókép: Shutterstock