Mini ház, előtte papírból kivágott családtagok figurái, mellettük dollárjellel ellátott pénzeszsákok és pénzérmék

A gyereknevelés olyan drága, mintha egy lakást vásárolnánk

A mindennapi kiadásainkra gyakorolt hatás mellett az emelkedő inflációs ráták kétségtelenül hatással lesznek nagyobb döntéseinkre is, például a gyerekvállalásra-és nevelésre.

Mindannyian érezzük az élelmiszerek és a háztartási számlák emelkedő árainak szorítását. Mivel az inflációs ráták az elmúlt hónapokban rekordokat döntöttek, a megélhetési költségek országos válsággá váltak. Nemcsak nálunk emelkednek az árak, elég csak az Egyesült Királyságra gondolni, ahol az infláció márciusban elérte a 6,2%-ot, ami az elmúlt három évtized legmagasabb inflációs rátája az országban. A Bank of England előrejelzése szerint az infláció ebben a hónapban még tovább emelkedhet, akár 8%-ra is.

Nem meglepő tehát, hogy a Moneyfarm befektetési cég új adatai szerint a gyermeknevelés költségei a születéstől 18 éves korig szintén a valaha volt legmagasabbak. A cég becslése szerint a szülők most akár 320 000 fontot is költhetnek egy gyermekre, ami megegyezik egy három hálószobás ház költségével a dél-közép-angliai Cotswoldsban.

A Moneyfarm kutatása szerint még akkor is, ha a családok az átlag alatt költenek olyan kulcsfontosságú tételekre, mint az élelmiszer, a ruházat és a gyermekgondozás, a gyermeknevelés költségei összesen legalább 131 000 fontot (58 millió forint) tesznek ki. A Rightmove nevű online ingatlanportált böngészve olyan területeken, mint Newcastle, Cardiff és Birmingham, két hálószobás lakásokat találhatunk ezért az összegért, számol be róla a brit Marie Claire.

Eközben, ha a szülők pontosan az átlagot költik a gyermekük mindennapi szükségleteire, akkor a végösszeg elérheti a 202 000 fontot (kb. 90 millió forint).

„Az élet nagy mérföldkövei közül a családalapítás vitathatatlanul a legnagyobb hatású. Ez egy olyan elkötelezettség, amelyet senki sem vesz félvállról – a pénzügyi, társadalmi és szakmai prioritásoknak mind-mind át kell rendeződniük”

– mondta a MailOnline-nak Chris Rudden, a Moneyfarm brit befektetési tanácsadók vezetője.

Az adatok azt mutatják, hogy a szülőket terhelő költségek a gyermek egész életében változnak, a legdrágább szakasz 15 és 18 éves kor között következik be. Ezek a tinédzserkori évek átlagosan 49 790 fontot (22 millió forint) tehetnek ki. A következő legdrágább szakasz a gyermek 6 és 8 korában következik be, ez a két év átlagosan 30 000 fontba (13 millió forint) kerül.

A jelenlegi árrobbanás az alacsony jövedelmű családokra lesz a legnagyobb hatással.

„Tudjuk, hogy a dolgok csak nehezebbek lesznek, és sokaknak már most sincs miből spórolniuk. Mivel 3,9 millió gyermek él szegénységben, az alacsony jövedelmű családoknak sürgősen szükségük van arra, hogy az egyetemes hitel az inflációval együtt emelkedjen. Itt az ideje, hogy a kormány elgondolkodjon a gyermektámogatás erózióján, felismerve, hogy minden családnak szüksége van extra támogatásra”

– fogalmazott Sara Ogilvie, a Child Poverty Action Group politikai, jogokkal és érdekérvényesítéssel foglalkozó igazgatója.

Még az átlagos jövedelemmel rendelkezők is úgy érzik, hogy elesnek a családalapítástól. A YouGov közelmúltban végzett felmérése szerint az egyik leggyakoribb ok, amiért az emberek úgy döntenek, hogy nem vállalnak gyermeket, az az, hogy túl drága. Mivel a megélhetési költségek nem mutatják a csökkenés jeleit, még többen jutnak ugyanerre a következtetésre a jövőben.