Egy idős pár a patakparton bort iszik

Apró változtatások, melyek hosszabb életet eredményezhetnek

Az élet négy nagy területét érinti az öregedés. Ezek folyamatos, kis léptékű fejlesztésével évekkel meg tudjuk hosszabbítani a létezésünket. Van azonban egy kritérium, melyre sokan nem figyelnek, pedig az lehet a hosszú élet titka. Alábbi cikkünkben a szükséges apró változtatásokról beszélünk.


Mindenekelőtt érdemes tudni azt, hogy mi az a négy életterület, melyek érintik az öregedést:

  • Testösszetétel: ez magába foglalja a testtömegindexet és a derékkörfogatot;
  • Energetika: ezt például az oxigénfogyasztással mérik, és arra utal, hogy a testnek és a szervezetnek mennyi energia áll a rendelkezésére, illetve, hogy mennyi annak a felhasználatósága;
  • Önszabályzó mechanizmusok: ilyen a gyulladás és a vérnyomás változásai;
  • Neurodegeneráció és a neuroplaszticitás: annak a jeleit kell keresni, hogy az agy egészségesen működik-e, vagy pedig veszti a szürkeállományt és a neuronok közötti kapcsolatokat.

Egy nemrég kiadott tanulmány szerzői azt próbálták megbecsülni, hogy hány plusz életévre számíthatunk az egészséges életmód különböző aspektusaitól.

Ami igazán lenyűgöző, hogy amennyiben javítunk mindegyik életszegmensen minimálisan, ezzel pedig képesek vagyunk legalább egy standard eltéréssel a jobb egészség felé mozdulni, az hatalmas potenciális nyereséggel jár.

K\u00e9t id\u0151s f\u00e9rfi egym\u00e1ssal sakkozik

Fotó: Unsplash/Vlad Sargu

A kutatás során végzett kísérletek azt mutatták, hogy bármilyen változtatástól a javulás irányába 4-7 évnyi plusz kronológiai életkorral számolhatunk, valamint megdöbbentően 7-13 évnyi plusz kognitív működéssel. Ez azt jelenti, hogy még a test hanyatlása esetén is egészségesen működhet tovább az elme.

Ezeken felül viszont van egy szegmens, amit nagyon sokan figyelmen kívül hagynak. Ez nem más, mint az öregedéshez való pozitív hozzáállás. Az emberiség hajlamos leegyszerűsíteni a hosszú élet titkát, így pusztán olyan körülményeket vesznek számításba, melyek az étkezéssel vagy a rendszeres testmozgással kapcsolatosak.

Tanulmányok eredményei azt mutatják, hogy a pozitív gondolkodásmód fenntartásához többre van szükség, mint mentális tornagyakorlatokra vagy a vörös hús kerülésére. A felsoroltak egyike sem fogja külön-külön meghosszabbítani az átlag emberi élet hosszát, viszont mindezek együttese megváltoztathatja az egészséges öregedési skálán elért pontszámunkat.

Nyitókép: Unsplash/Sven Mieke

Forrás: Psychology Today