Ez a 7 legegészségesebb gyümölcs a világon
Egy tanulmány megvizsgálta a legegészségesebb, növényi alapú élelmiszereket, a meglepő eredmény pedig azt mutatta, hogy gyümölcsök nem szerepelnek a győztesek között, kizárólag csak zöldségek. A világ legegészségesebb gyümölcse a lista 28. helyén kapott helyett.
A legegészségesebb gyümölcsök a világon
A tanulmányból kiderül, hogy összesen csak hat másik gyümölcsfajta szerepel a 41 vizsgált élelmiszer között. Ez amiatt van elsősorban, hogy ez az élelmiszercsoport a vizsgált zöldségekhez képest kevesebb vitamint, rostot tartalmaz a kalóriák számához képest. Összesen csak egy élelmiszer érte el a tápanyagszükséglet 100 százalékát 100 kalóriával.
A gyümölcsök közül sok még a vizsgálatba való bekerülés kritériumainak sem felelt meg, összesen hét gyümölcs került fel a legjobb 41 vizsgált élelmiszer listájára.
1. Citrom
Fotó: Unsplash
A lista 28. helyén, vagyis a gyümölcsök között az első helyen a citrom áll, mely 100 grammonként 53 mg C-vitamint tartalmaz, emellett kalcium, magnézium, kálium és rost is megtalálható benne. A C-vitamin fontos az immunrendszerünk számára, és a kollagén felépítéséhez is szükséges.
2. Eper
Fotó: Unsplash
A második legegészségesebb gyümölcs az eper. amely a lista a 30. helyén végzett. Az eper még a citrusféléknél is több, 100 grammonként 62 mg C-vitamint tartalmaz. Emellett folsav, vas, magnézium és kalcium is található benne. A vas hozzájárul a vörösvértestek normális képződéséhez és támogatja az oxigénszállítást.
3. Narancs
Fotó: Unpslash
A harmadik helyet a gyümölcsök között a narancs foglalja el, mely az összesített lista 33. helyén áll. A narancs igazi C-vitamin-bomba, emellett rengeteg kalciumot, káliumot és magnéziumot is tartalmaz. A magnézium a szervezetben számos biokémiai reakciót és sejtfunkciót szabályozó ásványi anyag.
4. Lime
Fotó: Unsplash
A lime a C-vitamin mellett foszfátot, káliumot és kalciumot tartalmaz, amely a csontok és a fogak építőanyagaként szolgál.
5. Piros és rózsaszín Grapefruit
Fotó: Unsplash
Három grapefruittal fedezhető a napi C-vitamin-szükségletünk, emellett a grapefruitban található A-vitamin és béta-karotin rendkívül fontos a látási folyamatok és az immunrendszer számára.
6. Kék szeder
Fotó: Unpslash
A bogyós gyümölcs többek között kalciumot, káliumot és magnéziumot, vasat és mangánt tartalmaz. A bennük található pigmentek, az antociánok adják a szeder sötét színét.
7. Fehér grapefruit
Fotó: Shutterstock
A gyümölcsfajták rangsorának utolsó helyén a fehér grapefruit áll (az összesített rangsorban a 41. helyen végzett). A fehér réteg mezokarpiumot tartalmaz, amely sok rostot tartalmaz, ami fontos a bélrendszer egészsége és az emésztés szempontjából.
(Glamour)
Nyitókép: Shutterstock