Reggeli ételek fehér asztalon

A világ legidősebb emberei ezt eszik reggelire

A dél-kaliforniai Loma Linda városában, a Kék Zónában élők közül a tippek szerint több lakos éri meg átlagosan a 100 évet.

Egy olyan régióban élő lakosok, ahol az emberek átlagosan tovább élnek, mint bármely más helyen, megosztották titkaikat arról, hogy mit esznek annak érdekében, hogy növeljék életük hosszúságát.

A „Kék Zónának” nevezett, dél-kaliforniai Loma Linda Japán, Costa Rica és Görögország mellett - ahol a hat régió közül háromban tízszer nagyobb a valószínűsége annak, hogy a helyiek 100 évig élnek, mint az Egyesült Államokban – a legjobb helyek közé tartozik, ahol magas az átlag élettartam.

Néhány szakértő a kalóriák korlátozását, a növényi alapú étrendre és termékekre való összpontosítást vagy a családdal töltött idő előtérbe helyezését javasolta azok közül a technikák közül, amelyek szerintük segítenek néhány évvel meghosszabbítani az életet. A kaliforniaiak azonban egy bizonyos típusú reggelire esküsznek – egy tál zabpehelyre.

Marge Jetton csak egy a sok százéves közül, akik a Loma Linda-i Kék Zónában élnek, és a napi egy tál zabpehelyre, valamint a korai napindításra esküszik.

„Korán ébred, erőteljesen gyalogol, reggeli előtt hat pohár vizet iszik, zabpelyhet eszik, és szilvalevet iszik. A Loma Linda-i adventisták egyik legnépszerűbb reggeli étele a zabpehely. Azzal, hogy egy kiadós, teljes kiőrlésű gabonából készült reggelivel töltődnek fel, az adventisták egy teljes egészségügyi csomagot adnak maguknak, amely gazdag tápanyagokban és betegségmegelőző fitokemikáliákban és antioxidánsokban”

– írták a SurreyLive reports kutatói.

A kutatókat Helen Bell táplálkozási szakértő támogatta abban, hogy a zabpehely mennyire fontos lehet. A Help& Advice munkatársa szintén dicsérte a szokásos reggeli ételt és annak pozitív hatásait, amelyek a béta-glükán nevű összetevőből származnak – egy oldható rostból, amely szerepet játszhat a szívbetegségek kockázatának csökkentésében.

A WebMD szerint ezt azáltal éri el, hogy potenciálisan megakadályozza, hogy a szervezet felszívja a koleszterint az ételekből, és serkenti az immunrendszert a fertőzések megelőzése érdekében. Ezen a területen még sok kutatás folyik.

„Azt mondanám, hogy a zabpehely kiváló választás reggelire, különösen azok számára, akik a hosszú életre törekednek. Ez egy teljes kiőrlésű gabona, amely tele van oldható rostokkal, amelyek segíthetnek az egészséges koleszterinszint fenntartásában és támogathatják a szív egészségét. Gyakran ajánlom a zabpelyhet, mert sokoldalúan felhasználható, [például] gyümölcsöket, dióféléket vagy magvakat adhatunk hozzá, hogy fokozzuk a tápanyagprofilját”

– fogalmazott Bell.

(Mirror)

Nyitókép: Shutterstock