A világ legidősebb emberei ezt eszik reggelire
Egy olyan régióban élő lakosok, ahol az emberek átlagosan tovább élnek, mint bármely más helyen, megosztották titkaikat arról, hogy mit esznek annak érdekében, hogy növeljék életük hosszúságát.
A „Kék Zónának” nevezett, dél-kaliforniai Loma Linda Japán, Costa Rica és Görögország mellett - ahol a hat régió közül háromban tízszer nagyobb a valószínűsége annak, hogy a helyiek 100 évig élnek, mint az Egyesült Államokban – a legjobb helyek közé tartozik, ahol magas az átlag élettartam.
Néhány szakértő a kalóriák korlátozását, a növényi alapú étrendre és termékekre való összpontosítást vagy a családdal töltött idő előtérbe helyezését javasolta azok közül a technikák közül, amelyek szerintük segítenek néhány évvel meghosszabbítani az életet. A kaliforniaiak azonban egy bizonyos típusú reggelire esküsznek – egy tál zabpehelyre.
Marge Jetton csak egy a sok százéves közül, akik a Loma Linda-i Kék Zónában élnek, és a napi egy tál zabpehelyre, valamint a korai napindításra esküszik.
Fotó: Shutterstock
„Korán ébred, erőteljesen gyalogol, reggeli előtt hat pohár vizet iszik, zabpelyhet eszik, és szilvalevet iszik. A Loma Linda-i adventisták egyik legnépszerűbb reggeli étele a zabpehely. Azzal, hogy egy kiadós, teljes kiőrlésű gabonából készült reggelivel töltődnek fel, az adventisták egy teljes egészségügyi csomagot adnak maguknak, amely gazdag tápanyagokban és betegségmegelőző fitokemikáliákban és antioxidánsokban”
– írták a SurreyLive reports kutatói.
A kutatókat Helen Bell táplálkozási szakértő támogatta abban, hogy a zabpehely mennyire fontos lehet. A Help& Advice munkatársa szintén dicsérte a szokásos reggeli ételt és annak pozitív hatásait, amelyek a béta-glükán nevű összetevőből származnak – egy oldható rostból, amely szerepet játszhat a szívbetegségek kockázatának csökkentésében.
A WebMD szerint ezt azáltal éri el, hogy potenciálisan megakadályozza, hogy a szervezet felszívja a koleszterint az ételekből, és serkenti az immunrendszert a fertőzések megelőzése érdekében. Ezen a területen még sok kutatás folyik.
„Azt mondanám, hogy a zabpehely kiváló választás reggelire, különösen azok számára, akik a hosszú életre törekednek. Ez egy teljes kiőrlésű gabona, amely tele van oldható rostokkal, amelyek segíthetnek az egészséges koleszterinszint fenntartásában és támogathatják a szív egészségét. Gyakran ajánlom a zabpelyhet, mert sokoldalúan felhasználható, [például] gyümölcsöket, dióféléket vagy magvakat adhatunk hozzá, hogy fokozzuk a tápanyagprofilját”
– fogalmazott Bell.
(Mirror)
Nyitókép: Shutterstock