Egy férfi aláír egy szerződést

Így árulja el a nárcisztikus személyiségűeket a saját aláírásuk​

A nárcisztikus embereket nehéz egyértelműen felismerni első pillantásra, viszont lehetnek árulkodó jelek. A személyiség felméréséhez célszerű az aláírást megfigyelni, ugyanis az gyakran többet árul el, mint bármi más. Az írásmód nem hazudik. Mit lehet kikövetkeztetni egy autogramból?


Egy kutatócsoport szakértői a nárcisztikus személyiség felismerhetőségét tanulmányozták, ehhez pedig magas pozícióban lévő személyek kézírását elemezték. Elsődlegesen az aláírások méretének szenteltek nagyobb figyelmet és abból próbáltak messzemenő következtetéseket levonni. Mint kiderült, ez nem is olyan nehéz.

Végeredményként megállapították, hogy akiknek nagyobb az aláírásuk, azoknál nagyobb a nárcisztikus személyiség valószínűsége. Fontos megjegyezni az eredményekkel kapcsolatban, hogy a nárcizmus több jellemvonást is magában hordoz, melyek között vannak jók és rosszak is.

A jelenlegi vizsgálat kizárólag a sötét jegyekre — vagyis a tekintélyelvűségre és a kizsákmányolásra — vonatkozik. Dr. Charles Ham, a tanulmány egyik kutatója és szerzője így nyilatkozott a témában:

„Néha az emberek úgy gondolnak a nárcizmusra, mint előnyre. Az első gondolatuk vele kapcsolatban Steve Jobs. Úgy vélekednek róla, mint egy jó tulajdonságról. Kerestük az arany középutat, de nem találtuk meg.”

Az eredmények leszűréséhez az adatgyűjtési időszakban nagyjából 500 pénzügyi vezető aláírását vizsgálták meg, melyek benyújtott közjegyzői dokumentumokból származtak. Olyan tényezőket is számításba vettek, mint például a személyek nemét, valamint a szakmai múltjukat és a vállalatnál eltöltött idejüket.

Amit még az aláírás méretén túl érdemes megfigyelni a nárcizmus megállapításához, az a sorok kihasználása — egy vagy több sor alkalmazása a név kiírásához —, valamint az olyan extrák alkalmazása, mint például a felkiáltójelek. Ezek mind nagyon árulkodó jelek lehetnek, és nem jóra utalnak.

Ezt árulja el rólad az aláírásod:

Forrás: PsyBlog

Nyitókép: Unsplash/Signature Pro