Barna hajú nő, komoly arccal, keresztbe tett kézzel áll

3 módszer, amivel távol tarthatsz egy nárcisztikus személyt

Méghozzá nem is akárhogy! Cikkünk 3 tippel segít, hogyan tarts érzelmileg távol egy nárcisztikus személyt magadtól.


Ha szeretnél túllépni egy nárcisztikus emberrel való kapcsolatodon, akkor tudd, hogy az egyik legnehezebb lépés benne, az érzelmi távolság megteremtése lesz.

A nárcisztikus személyiségű emberek ugyanis a mesterei annak, hogy közel kerüljenek az adott illetőhöz, ezután pedig az érzelmeit felhasználva lelkizsarolásba kezdenek. Ha ki akarsz szabadulni ebből a szorításból, akkor jó ha tudod, hogyan teremts érzelmi távolságot.

De mi is az érzelmi távolság?

A nárciszták az érzelmi manipulációjukról és az empátia hiányáról híresek. De mi az az érzelmi távolság, és hogyan segíthet megbirkózni egy nárcisztikussal?

Az érzelmi távolság az érzelmi tér közted és egy másik személy között. Ezzel azt a lehetőséget teremtjük meg magunknak, hogy a legvészesebb helyzetekben is nyugodt és tisztafejűek tudunk maradni.

Ha képes leszel érzelmi távolságot kialakítani és megtartani azt, akkor kisebb valószínűséggel leszel manipuláció áldozata.

Hogyan csináld?

1. Ne játszd a játékaikat!

A nárcisztikusokkal szembeni érzelmi távolságtartás egyik legjobb módja, ha megtagadjuk a játékukat. Ez azt jelenti, hogy nem vagy hajlandó érzelmileg reagálni a manipulációjukra, ehelyett higgadt maradsz és át veszed az irányítást. A nárciszták szeretnek intenzív reakciót kiváltani áldozataikból, így azzal, hogy megtagadod a játékaikat, lényegében elveszed a hatalmukat.

2. Ne akadj rá a csalijukra!

Az egyik legjobb módja annak, hogy megbirkózzunk egy nárcisztikussal, ha nem akadunk rá a csalijára. Ez azt jelenti, hogy ne reagáljunk érzelmileg a manipulációjukra, hanem maradjunk nyugodtak és kontroláljuk az érzelmeinket.

3. Ne akard őket megjavítani!

Ugyanis a nárcisztikusokat nem lehet megjavítani, így nincs is értelme ezzel próbálkoznod. A nárcisztikus nem képes empátiára vagy szeretetre, és soha nem lesz képes igazán kapcsolatba lépni veled. Erre rendszeresen emlékeztesd magad és akkor nem élsz hiú ábrándokban.