Egy ember hamburgert tart a kezében

A húsfélék kizárásával elkerülhetünk minden rákos megbetegedést?​

Rengeteg ember dönt úgy, hogy kizárják a húsféléket mindennapi étrendjükből. Ennek sok negatív hatása is lehet a szervezetre, viszont kutatók szerint egy jelentős pozitívummal biztosan számolni, mégpedig hogy csökkenti a rákos megbetegedések kockázatát.


A vegetáriánus, vegán vagy a peszkateriánus — amikor húst nem, de halakat vagy tenger gyümölcseit fogyasztanak — étrendek mellett nagyon sok érvelést lehet hallani, melyek közül az egyik, az a rákos betegségek kockázatának jelentős csökkentése. Egy kutatócsoport felméréseket végzett, melyhez 500 ezer ember részletes genetikai és egészségügyi adatait vették alapul, majd különböző csoportokba osztották őket étkezési szokásaik szerint.

A legnagyobb halmazba azokat sorolták, akik rendszeresen, vagyis hetente ötnél többször fogyasztottak húsos ételeket. Az alanyok 44 százalékának ritkábban — tehát ötnél kevesebbszer — került ilyen étel az asztalára heti szinten. Alig több mint két százalékukról állapították meg, hogy peszkateriánusok, míg a résztvevők legkisebb rétegébe a vegetáriánusok és a vegánok kerültek.

Egy t\u00e1ny\u00e9r sal\u00e1ta

Fotó: Unsplash/Yoav Aziz

A résztvevők egészségügyi adatait tizenegy éven keresztül kísérték figyelemmel, majd leszűrték az eredményeket. A rendszeres húsfogyasztókkal szemben a visszafogottabbak két százalékkal, a peszkateriánusoknál tíz százalékkal, a vegetáriánusoknál pedig tizennégy százalékkal alacsonyabb volt a rákos megbetegedések valószínűsége — olvashatjuk a ScienceAlert írásában.

A mérések során figyelembe vettek egyéb rákgeneráló szokásokat és cselekvéseket is, ennek ellenére nem lehet kijelenteni, hogy a számítások alatt semmilyen tényező nem befolyásolta az eredményeket. Mindemellett a tanulmány csupán megfigyelés útján született, tehát nem kötelezték az alanyokat semmilyen életmódváltásra.


Nyitókép: Unsplash/Nathan Dumlao