Száját a tükörben vizsgáló nő

Ezek a szájrák tünetei

A rendszeres fogászati ellenőrzések és szájhigiénés látogatások fontosak a szájrák korai stádiumának felismerésében.

Ha korán felismerik, a szájüregi rák gyógyulási aránya kiváló: viszonylag egyszerű kezeléssel több mint 90 százalék. Ha nehezen kapunk időpontot a fogorvoshoz, létfontosságú, hogy rendszeresen ellenőrizzünk a szájunkat.

A szájüregi rák fő tünetei:

  • fekélyek a szájban, amelyek három héten belül nem gyógyulnak be
  • három hétnél hosszabb ideig fennálló csomó vagy duzzanat a szájban, az állkapocsban vagy a nyakon
  • új vörös vagy fehér foltok a szájban
  • zsibbadás a nyelven vagy a száj más területén
  • megmagyarázhatatlan foglazulás
  • krónikus torokfájás vagy rekedtség, amely több mint hat hétig fennáll.

Ha ezen tünetek bármelyikét észleljük, minél hamarabb keressük fel háziorvosunkat vagy fogorvosunkat.

Az elmúlt években a szájüregi rákok kezelésének köre és hatóköre bővült és javult, beleértve az új technikákat, például a robotsebészetet és az immunterápiát. Emellett a betegség jobb megértése segített az orvosoknak a kezelési módszerek személyre szabásában és a betegek tapasztalatainak javításában.

Néhány betegnél azonban az előrehaladott stádiumú rák és a komplex kezelés hatással lehet az arc kinézetére, a beszédre, a nyelésre és a váll mozgására. Ezek befolyásolhatják az illető társas érintkezési képességét, mivel a kezelés következtében a beszéd és az evés vagy ivás képességei romlanak.

Megelőzés

Néhány életmódbeli tényező – dohányzás és annak más formái, az alkoholfogyasztás, a helytelen táplálkozás és a bételrágás – összefügg a szájrák fokozott kockázatával. Ezek közé tartozik a

Egyes betegeknél a szájrák összefüggésbe hozható az orális szex során elkapott humán papillomavírussal (HPV). Az immunrendszerüket elnyomó gyógyszereket szedő emberek, például a szervátültetésen átesettek szintén nagyobb kockázatnak lehetnek kitéve a szájrák kialakulásának szempontjából. Fontos hangsúlyozni, hogy a szájüregi rákok csaknem fele megelőzhető.