Száját ajakbalzsammal bekenő nő a tükör előtt

Ezeket az ajakápoló összetevőket nagy ívbe kerüld el

Nem minden ajakápoló termék működik ténylegesen a száj rehidratálására, és a rossz termék még ronthat is a problémán.


Gyakori probléma, hogy bár rendszeresen kenjük a szánkat ajakápolóval, mégis száraz marad. Ez azért van, mert nem minden ajakápoló működik az ajkak rehidratálására, sőt, van, ami csak tetézi a bajt. Ha olyan ajakbalzsamot választunk, ami jót tesz a bőrnek, és kímélő összetevőket tartalmaz, végleg elkerülhető a kicserepesedett, hámló ajak.

Victoria Fu, bőrápoló vegyész szerint nincsenek meggyőző adatok, amelyek alátámasztják vagy cáfolják azt az elméletet, miszerint az ajakápoló használata valóban szárazabbá teheti az ajkakat, azoknak azonban nem kellene állandó ápolást igényelniük minden nap.

„Ha krónikus szárazságot tapasztalsz, akkor más problémák is állhatnak a háttérben, és lehet, hogy itt az ideje, hogy felkeressük a bőrgyógyászunkat”

– tanácsolja.

Az is előfordulhat, hogy a balzsamban lévő allergén okozza teszi még szárazabbá az ajkakat, és ez nem mindig az első használatnál jelentkezik. Bármely összetevővel való ismételt érintkezés végül újabb allergiához vezethet, amely irritáció, kiütés vagy száraz, repedezett bőr formájában jelentkezhet. Ezek az allergének gyakran a bőrápoló és ajakápoló termékekhez hozzáadott illatanyagok vagy tartósítószerek.

Ajakápoló összetevők, amelyekre figyelni kell

A megfelelő termék tartalmaz humektánsokat, amelyek vonzzák és felszívják a vizet, és okkluzív anyagokat is, amelyek a vizet a bőrbe zárják. Enélkül az ajkak szárazabbak lesznek, ahogy a víz elpárolog. A gyakori nedvesítőszerek a glicerin és a hialuronsav, míg természetes okkluzívumok közé tartoznak a növényi magolajok és a méhviasz, a vazelin, a lanolin, a sheavaj és a poliizobutén. A olajos, viaszos ceramidok szintén hasznos kiegészítőnek számítanak, mivel segítenek elzárni a nedvességet, és pótolják az ajkak természetes olajainak hiányát.

Fontos szempont még a fényvédelem, mivel az ajkaink nem tartalmaznak melanint, amely segít megvédeni az UV-károsodástól. Az ajkakat érő káros sugarak hámlást, leégést okozhatnak, ezért elengedhetetlen az SPF-vel ellátott ajakbalzsam használata.

Az olyan ásványi szűrők, mint a cink-oxid és a titán-dioxid nemkívánatos fehér réteget hagyhatnak az ajkak bőrén, a kémiai szűrőket használó ajakbalzsamok azonban néha kellemetlen utóízt hagyhatnak maguk után, így némi idő, míg megtaláljuk a számunkra megfelelő terméket.

Kerülendő ajakápoló összetevők

Nem mindenki reagál negatívan minden elkerülendő összetevőre, bőrtípustól függ. A juhgyapjúból származó lanolin okkluzív összetevő, amely szuper összetevő, azonban az emberek egy alcsoportját irritálja és még szárazabbak lesznek tőle az ajkaik.

A mentolos ápolók szintén irritációt okozhatnak, annak ellenére, hogy elsőre hűsítőek. Érdemes kerülni a régebbi készítményeket, amelyek olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, mint a fenol, a kámfor és a mentol, mert potenciális száradáshoz és irritációhoz vezethetnek.

A mentol gyakori ajakápoló összetevő, és bár nyugtató hatású lehet, egyesek a szárító hatását érezhetik, különösen azok, akik eleve hajlamosak a száraz ajkakra. Ugyanezen okok miatt kerülendő a szalicilsav, amelyet néha hámlasztás céljából adnak hozzá az ajakbalzsamokhoz.

(HuffPost)

Nyitókép: Shutterstock