egy férfi tükörtojást eszik

Egyáltalán nem mindegy, hogyan fogyasztod a tojást

Az új évi fogadalmaid között szerepel egy jobb étrendre való áttérés is? Úgy tűnik, az ambivalensen megítélt tojás nem is olyan rossz választás ehhez.A reggelik kedvence a szakértők körében is vitatott, mivel a koleszterinnel kapcsolatban ellentmondásosak a bizonyítékok. Egy táplálkozási szakértő azonban most azt állítja, megfejtette a kódot: a fehérjével teli étel nem is olyan egészségtelen, mint gondolnád, attól függően, hogyan készíted el.

Dr. Kellyann Petrucci pennsylvaniai természetgyógyász és táplálkozási tanácsadó a Delishnek elmondta, hogy a tojás rengeteg tápanyagot rejt a héja alatt: riboflavint, vasat, cint, foszfort, folsavat, kolint és számos különböző vitamint.

A kolin segít az erős, rugalmas sejtmembránok felépítésében, és kritikus szerepet játszik a metilációban is − a gének be- és kikapcsolásának folyamatában. A magas kolinbevitel segíthet megelőzni a depressziót, a memóriavesztést és a szorongást

− árulta el Petrucci.

És ami még jobb, a tojás „nem befolyásolja jelentősen a koleszterinszintedet”. Ha mégis megváltoztatja a koleszterinszintedet, a tanulmányok szerint ezt jó irányba teszi. A legújabb tanulmányok azt sugallják, hogy a szervezetünkben lévő koleszterint nem feltétlenül befolyásolja a táplálékkal elfogyasztott koleszterin.

Néhány kutatás, amely a tojásos és a tojástól mentes ételeket hasonlította össze, nem mutatott különbséget a koleszterinszintre vagy a „" és „rossz" koleszterin arányára gyakorolt hatásokban. Egyes tanulmányok azonban a tojást a szívbetegségek fokozott kockázatával hozták összefüggésbe, ezért „mértékletes" fogyasztásra szólítanak fel.

t\u00fck\u00f6rtoj\u00e1s k\u00e9sz\u00edt\u00e9s

Fotó: Getty Images

Mielőtt azonban összeütnéd a reggelid, Petrucci figyelmeztetett, hogy a hagyományos párosítások − például a kolbász és a szalonna − a magas telített zsír- és nátriumtartalom miatt maguk is egészségügyi kockázatot jelenthetnek. Ezek az elemek, valamint a tükörtojás sütéséhez használt sütőolaj vagy vaj nagyobb kárt okozhatnak, mint maga a tojás. Ehelyett Petrucci azt ajánlja, hogy a tojást fűvel táplált, legelőn nevelt tehenektől származó vajban vagy ghíben főzzük.

Sőt, a táplálkozási szakértők a tojást egyfajta csodaszerként hirdetik az olyan betegségek ellen, mint a másnaposság, bár a Post egyik riportere esküszik, hogy ez a gyógymód semmit sem segített neki, hogy csillapítsa a gyomorpanaszait és a migrénjét a piálást követő reggelen.

A szakértők jelenleg azt javasolják, hogy az egészséges felnőttek nyugodtan fogyaszthatnak hetente legfeljebb hét tojást, de ezek az irányelvek hamarosan változhatnak.

Jerlyn Jones, regisztrált dietetikus és az Amerikai Szív Szövetség szóvivője a Fox 5 Atlanta televíziónak elmondta, hogy a tojás „egy tápanyag-erőmű".

Tele vannak fehérje-vitaminokkal, például A-, D- és E-vitaminnal, valamint antioxidánsokkal. Jót tesznek a szemnek, jót tesznek a szívnek, szóval ne hagyjuk ki a tojást

− magyarázta Jones, aki a változatos étrend mellett érvel.

Forrás: Nypost

Nyitókép: Getty Images