Emberi alak sziluettje - demencia koncepció

Az ADHD-s felnőtteknél nagyobb a demencia kockázata

Egy új tanulmány szerint a figyelemhiányos/hiperaktivitási zavarral (ADHD) diagnosztizált felnőtteknél majdnem háromszor nagyobb valószínűséggel alakul ki demencia.

A kutatás, amely 17 éven keresztül követett 109 218 ADHD-s és nem ADHS-s felnőttet, megállapította, hogy az ADHD-s résztvevők 13,2 százalékánál alakult ki demencia a vizsgálat során, míg az ADHD diagnózis nélküliek 7 százalékánál.

Az egyéb lehetséges tényezők (például szívproblémák) figyelembevételével és a kockázati arány kiszámításával, amely többek között figyelembe vette azt is, milyen gyorsan alakult ki a demencia, a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az ADHD-s személyeknél 2,77-szer nagyobb valószínűséggel alakultak ki demenciás állapotok, köztük Alzheimer-kór.

„Azzal, hogy meghatározzuk, hogy az ADHD-s felnőtteknél nagyobb a demencia kockázata, és hogy a gyógyszerek és/vagy az életmódváltás befolyásolhatja-e a kockázatot, a kutatás eredményei felhasználhatók a gondozók és a klinikusok jobb tájékoztatására”

– mondta Michal Schnaider Beeri, a Rutgers Egyetem neurológusa.

Az Egyesült Államokban a felnőttek több mint 3 százaléka rendelkezik ADHD diagnózissal. A figyelemhiányos / hiperaktivitási zavar a figyelmet, a mozgást és az impulzuskontrollt is befolyásolja, és a kutatók szerint a kapcsolódó neurológiai folyamatok hatással lehetnek az agy védelmező képességére a kognitív hanyatlás ellen az élet későbbi szakaszában.

Bár az adatok nem elegendőek annak kimutatásához, hogy az ADHD közvetlenül demenciát okoz, elég valószínű, hogy a kettő között valamilyen összefüggés van.

Stephen Levine, az izraeli School of Public Health at the University of Haifa közegészségügyi tudósa szerint az időskori figyelemhiány és hiperaktivitás tüneteit nem szabad figyelmen kívül hagyni, és meg kell beszélni az orvosokkal.

Az ADHD kezelése személytől és életkortól függően változó, de gyakori a gyógyszeres kezelés és a viselkedésterápia kombinált alkalmazása. A kísérletben a pszichostimulánsokat szedő ADHD-s személyeknél statisztikailag nem mutatták ki, hogy később nagyobb a kockázata a demencia kialakulásának.

E szerint lehetséges, hogy az ADHD kezelésének bizonyos változtatásai csökkenthetik a demencia kockázatát, de a biztosabb megállapításhoz részletesebb, nagy mintán végzett kutatásra lenne szükség.