Nő fejét eltakaró felhő

Ezt teszi a depresszió az agy „csalódási áramkörével”

Egy tanulmány szerint a depressziós embereknél az agy csalódási áramkörként ismert része hiperaktív lehet.

Roberto Malinow, a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem professzora vezetésével a tudósok felfedezték, mi lehet a csalódottság ellenszere. A tanulmány az agy oldalsó, habenula nevű részével foglalkozott, amelyet a csalódottság érzésével hoztak összefüggésbe. Ez a várt jutalom elmaradásából fakad.

„Annak az elképzelésnek, hogy egyesek félig üresnek látják a világot, kémiai alapja van az agyban. Amit mi találtunk, az egy olyan folyamat, amely tompíthatja az agy negatív életeseményekre való érzékenységét”

– mondta Malinow.

Az idegtudósok megállapították, hogy ez a terület az agy szinte minden más területétől eltérően olyan neurotranszmittereket termel, amelyek egyszerre fokozzák és tompítják az agyi aktivitást.

„Tanulmányunk az egyik első, amely szigorúan dokumentálja, hogy a gátlás és az ingerlés együtt létezhet egy agyi pályán. A mi esetünkben ez az útvonal feltehetően a csalódottságot jelzi”

– mondta el Dr. Steven Shabel, a tanulmány első szerzője.

A tanulmány segíthet megmagyarázni, hogy a depresszióban szenvedő emberek miért hajlamosak annyira a negatív eseményekre koncentrálni.

A depressziót már korábbi tanulmányokban is összefüggésbe hozták a laterális habenula hiperaktivitásával. Mostanáig azonban a tudósok nem értették, hogy az egészséges emberek agya hogyan csillapítja az úgynevezett csalódási áramkör aktivitását.

Dr. Shabel szerint a tanulmány tanulsága az, hogy a gátlás ebben az útvonalban a neurotranszmitterek szokatlan együttes felszabadulásából származik a habenulában.

„Tanulmányunk azt sugallja, hogy a szerotonin a depresszió enyhítésének egyik módja az, hogy a habenulában a glutamát és a GABA egyensúlyával szemben újra egyensúlyba hozza az agy negatív életesemények feldolgozását. Most talán pontos neurokémiai magyarázatunk van arra, hogy az antidepresszánsok miért teszik egyes embereket ellenállóbbá a negatív élményekkel szemben.”

Nyitókép: Shutterstock