Villanykörtében lévő agy 3D képe

5 dolog, amivel az idegtudósok egészségesen tartják az agyukat

Egy több mint 10 millió megtekintéssel rendelkező TikTok-videóban Emily McDonald idegtudományok-PhD-hallgató három dologról beszél, amit minden nap megtesz, hogy megvédje az agyát.

A McDonald videójában adott tanácsokról két idegtudós azt nyilatkozta az Insidernek, hogy nem rosszak, de az agy egészségének megőrzése és a mögötte álló tudomány ennél sokkal többről szól.

Jason Shepherd, a Utahi Egyetem neurobiológia docense és Talia Lerner, a Northwestern Egyetem idegtudományi docense az Insidernek elmondta, mit tesznek az agyuk egészségének megőrzése érdekében.

1. Alvás

A jó alváshigiénia gyakorlása és az éjszakánként hat-nyolc óra alvás az egyik legjobb dolog, amit az agy egészségéért tehetünk, mondta Shepherd az Insidernek. Ő arra törekszik, hogy körülbelül hat-hét órát aludjon éjszakánként.

Az alvás segíti az agyat az új információk feldolgozásában, az emlékek kialakításában, az új fogalmak és ötletek megerősítésében, valamint az amiloid plakkok néven ismert fehérjék mérgező felhalmozódásának eltávolításában, amelyek gyakran felhalmozódnak az Alzheimer-kórban szenvedők agyában.

Az alvás az agy plaszticitását is elősegíti, vagyis az agy azon képességét, hogy alkalmazkodjon az új helyzetekhez és tapasztalatokhoz. A kutatások szerint minél jobban tud az agyunk alkalmazkodni az új kihívásokhoz, annál inkább javíthatjuk és megőrizhetjük kognitív funkcióinkat az életkor előrehaladtával.

2. Erős szív

Shepherd elmondása szerint naponta edz, hogy az agya egészséges maradjon, mivel a rendszeres testmozgás növeli az agy vérellátását, és az erős szív segít elegendő vért pumpálni az agyba, hogy az optimálisan működjön.

A kutatások azt mutatják, hogy a rendszeresen sportoló embereknél kisebb az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata, és a testmozgás késleltetheti a kognitív hanyatlást is az öregedés során. A CDC hivatalos ajánlása heti 150 perc mérsékelt testmozgás, de bárhogyan és bármikor is mozgatjuk meg a testünket, az jobb, mint a semmi, mondta Shepherd. Számára ez általában azt jelenti, hogy naponta egyszer-kétszer néhány kilométert sétál a kutyáival, hétvégenként pedig rögbimeccseken bíráskodik.

3. Szociális kapcsolatok

A magány károsíthatja az ember mentális egészségét, érzelmi jólétét és agyi egészségét, ezért fontos, hogy kapcsolatban maradjunk másokkal, mondta Lerner.

„Általánosságban elmondható, hogy az erős szociális hálóval rendelkező emberek általában tovább élnek. A más emberekkel való együttlét jót tesz az érzelmi életnek, ami jót tesz az agy egészségének”

– mondta Lerner.

A tanulmányok szerint az erős társadalmi kapcsolatok csökkenthetik a depresszió és a szorongás kockázatát is, és segítenek az embereknek jobban megbirkózni a nehézségekkel. De a másokkal való kapcsolattartás kihívást jelenthet, különösen az életkor előrehaladtával, mondta Lerner. Mivel a barátai szétszóródtak az országban, Lerner elmondta, hogy a közösségi média és az üzenetküldő alkalmazások segítségével tartja a kapcsolatot szeretteivel.

4. Új dolgok kipróbálása

Ha új embereknek, helyeknek és kihívásoknak tesszük ki magunkat, az ébren tarthatja az elménket, javíthatja az agy plaszticitását és erősítheti az agyt, mondta Shepherd. Ő ezt úgy gyakorolja, hogy új helyekre utazik és más kultúrákat tapasztal meg. A kutatói és professzori munkáján kívül is szívesen hobbizik, például fotózik és klasszikus zenét hallgat.

Az új dolgok kipróbálása azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy pénzt kell költeni utazásra vagy új hobbiba kell kezdenünk. Ez lehet egy nehéz rejtvény kipróbálása, vagy új társadalmi környezetbe helyezni magunkat, ahol az agyunk megtanulhat alkalmazkodni a különböző emberekhez.

5. Kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás 

Ahogy McDonald a TikTokjában rámutat, a feldolgozott élelmiszereket összefüggésbe hozták a kognitív hanyatlással és a demencia fokozott kockázatával. Számos tanulmány kimutatta, hogy az erősen feldolgozott élelmiszerek, mint például a csomagolt áruk vagy a sült krumpli, negatívan befolyásolhatják az általános egészségi állapotot, és növelhetik az olyan egészségügyi állapotok kockázatát, mint a cukorbetegség, a magas koleszterinszint vagy a magas vérnyomás.

Ezek a betegségek különböző módon érintik a különböző szerveket, de általában az egész szervezetet károsíthatják, beleértve az agyat is.

„Ha például magas a vérnyomása, akkor megnő az agyi problémák, például a sztrók vagy az érrendszeri demencia kockázata. Tehát számos oka van annak, hogy a magasan feldolgozott élelmiszerek miért ártalmasak az ember számára”

– fogalmazott Lerner.

(ScienceAlert)

Nyitókép: Shutterstock