egy agy fut futógépen

Heti egy óra ebből a mozgásból, és az agyad 5 évet fiatalodik

Egy friss kutatás arra jutott, hogy „óriási" fellendülést adhatunk a memóriánknak és a gondolkodási képességeinknek heti egy óra befektetéssel.


Az aerob edzés öt évnyi agyi öregedést távolíthat el, derül ki a kutatásból. A heti háromszor végzett rövid edzések elegendőek ahhoz, hogy visszapörgessék az idő kerekét a memória és a gondolkodási képességek terén − mutatta ki a tanulmány.

A testmozgás segít több vért pumpálni az agy ezen funkciók szempontjából létfontosságú részeibe.

Dr. Marc J. Poulin, a tanulmány első szerzője elmondta:

Ahogyan azt végül mindannyian tapasztaljuk, az öregedés során szellemileg és fizikailag is visszaesünk egy kicsit. De még ha később kezdünk el egy edzésprogramot, akkor is óriási előnyökkel járhat az agyunk számára, hiszen az aerob testmozgás megmozgatja a vért a szervezetben. Ahogy a tanulmányunk megállapította, a vér az agyadba is áramolhat, különösen a beszédkészségért és a végrehajtó funkciókért felelős területeken. Megállapításunk fontos lehet, különösen az Alzheimer-kór és más demenciák, valamint agyi betegségek szempontjából veszélyeztetett idősebb felnőttek számára.

A vizsgálatba 206 felnőttet vontak be, akik átlagosan 66 évesek voltak és keveset mozogtak.

Elkezdtek naponta 20 és 40 perc közötti aerob edzéseket végeztetni velük, heti háromszor.

id\u0151sebbek futnak

Fotó: Shutterstock

Hat hónap elteltével 6 százalékkal jobban teljesítettek a gondolkodási képességek terén, és 2,4 százalékkal javult a beszédkészségük.

Dr. Poulin elmondta:

Ez a változás a beszédkészségben olyan, mint amit öt évvel fiatalabbaknál várnánk.

Az agy vérellátása is megnőtt 2,8 százalékkal.

Dr. Poulin azt mondta:

Tanulmányunk kimutatta, hogy a hat hónapig tartó erőteljes testmozgás olyan agyi régiókba pumpálhatja a vért, amelyek kifejezetten javítják a verbális készségeket, valamint a memóriát és a szellemi élességet. Egy olyan időszakban, amikor ezek az eredmények a normális öregedés miatt várhatóan csökkennek, az ilyen típusú növekedések izgalmasak.

Forrás: Spring

Nyitókép: Shutterstock