egy nő fogja a fejét

6 ártalmatlannak tűnő szokás, ami idő előtt öregíti az agyat

Ahogy a testünk, úgy az agyunk is változik az életkor előrehaladtával. Minél idősebbek leszünk, annál nehezebben emlékszünk vissza olyan információkra, mint például egy étterem neve, ahol már jártunk, vagy hogy hová tettük a kulcsunkat.


A jó hír azonban az, hogy valójában nagy befolyással lehetünk arra, hogy agyunk egészséges maradjon és ne öregedjen idő előtt − és ez a mindennapi szokásokkal kezdődik. Szakértők osztották meg azokat az ártalmatlannak tűnő szokásokat, amelyeket nap mint nap elkövetünk, és amelyek öregítik az agyunkat.

​1. Nem jutsz elég társas interakcióhoz

egy n\u0151 \u00fcl otthon az asztaln\u00e1l

Fotó: Shutterstock

A távmunkától kezdve a gyermekvállaláson át a nyugdíjba vonulásig rengeteg olyan helyzetet vet elénk az élet, ami megnehezítheti a kimozdulást és a társasági életet.

A mi kultúránkban nagyon gyakori, hogy életünk során lassan elveszítjük a szociális hálózatunkat. Pedig szükségünk van valamilyen szociális hálóra, amelyhez bármikor fordulhatunk, amikor szükségünk van rá

− mondja Dr. Zaldy Tan, memóriával és egészséges öregedéssel foglalkozó szakember.

Hogyan hat a szocializáció az agyra? Minden alkalommal, amikor új emberrel találkozunk új kapcsolatot hozunk létre az agyunkban az agysejtek között. Ráadásul az erős szociális háló bizonyítottan javítja a hangulatot, ami szintén összefügg az agyunk egészségével.

​2. Újra és újra ugyanazokat a dolgokat csinálod

Nemcsak a már meglévő készségeid megőrzésével kell foglalkoztatni az agyadat, hanem ki is kell mozdítani a komfortzónájából. Akárcsak amikor új emberrel találkozunk, az új dolgok megtanulása is kapcsolatokat alakít ki az agysejtjeink között, és segít megőrizni az agyunk fiatalságát.

​3. Elutasítod a krónikus stresszt, amit magaddal cipelsz

A stressz a mindennapi élet része, és a szervezetünk általában gyorsan ki tud lábalni egy adott stresszes eseményből vagy helyzetből. A probléma akkor van, amikor ez a stressz krónikussá válik − és nem foglalkozunk vele. Nagyon ügyesek vagyunk abban, hogy a stresszreakciót egész nap bekapcsolva tartsuk. Fontos, hogy tudatában legyünk ennek a stressznek, és a nap folyamán engedjük el, például figyeljünk a gondolatainkra és lassítsuk le a légzésünket, de segíthet a szaunázás, a hideg zuhany vagy egy nagy intenzitású edzés kipróbálása is.

​4. Túl sok gyorsételt fogyasztasz

egy l\u00e1ny hamburgert \u00e9s s\u00fclt krumplit eszik

Fotó: Shutterstock

A gyorsételek gyakran erősen feldolgozottak és tele vannak telített zsírokkal és hozzáadott cukrokkal. Tanulmányok kimutatták, hogy az ilyen típusú ételekben gazdag étrend az évek során a demencia magasabb kockázatához vezethet.

​5. Nem jól alszol

Még ha igyekszel is elérni az ajánlott hét-kilenc óra alvást éjszakánként, ha az alvás minősége rossz, másnap valószínűleg fáradtan ébredsz. Pedig az alvás mennyisége és minősége egyaránt elengedhetetlen az agy egészségéhez. Alvás közben a nap emlékei rendeződnek és a megfelelő helyre kerülnek, hogy a jövőben hozzáférhessünk. Az évek során a rossz alvás növelheti az agy idő előtti öregedésének és a demencia kialakulásának kockázatát.

​6. Nem építesz be fizikai aktivitást az életmódodba

A testmozgás, különösen a szív- és érrendszeri, de még az izomépítő gyakorlatok is fontosak az agy fiatalos állapotban tartásához. Ha a fizikai aktivitás élethosszig tartó szokássá válik, annak számos előnye van, a stressz csökkentésétől kezdve a véráramlás fokozásáig az agyban.


Forrás: HuffPost Life

Nyitókép: Shutterstock