Egy ember elszálló gondolatairól készített illusztráció

A B12-vitamin-hiány mentális jelei — ezekre figyelj oda!​

A nyár végeztével és a hidegebb, több betegséggel járó hónapok kezdetével jobban oda kell figyelni a megfelelő mennyiségű B12-vitamin bevitelére. A fizikai tünetek mellett mentális jelei is vannak ennek a létfontoságú anyagnak a hiányának, melyekre célszerű lehet odafigyelni.


Körülbelül minden nyolcadik ember szenved B12-vitamin-hiányban, melynek egy kutatás szerint az elsődleges jelei közé tartoznak a memóriagondok és a nehezebb gondolkodás. A zavart koncentráció és a homályos emlékek egyaránt így jelezhetik a szervezetbeli problémát.

Általánosságban elmondható, hogy az emberi öregedés az agy zsugorodásával jár, így az kevésbé működik olyan jól, mint fiatalon. A B12-vitamin megfelelő szintje azonban segíthet megvédeni az agyi funkciók romlásától. Nem véletlen, hogy ennek a fontos tápanyagnak a hiányát korábban már összefüggésbe hozták az Alzheimer-kór kialakulásának magasabb kockázatával.

Ezen az eredményen felbuzdulva egy kutatócsoport azt tanulmányozta, hogy a B12-vitaminban gazdag étrend vajon segíthet-e megakadályozni az elme hanyatlását.

Ilyen tünetei lehetnek a B12-vitamin hiányának:

A tanulmány vizsgálataiban 104 idősebb ember vett részt, akiknek memória- és gondolkodási teszteket végeztek, majdnem a felüknél pedig agyi szkennelés is történt. Az eredmények azt mutatták, hogy egynegyedük D-vitamin-, 7 százalékuk pedig B12-vitamin-hiányos volt. Akiknek magasabb volt a fontos tápanyagok szintje, kevésbé zsugorodott az agyuk, és magasabb pontszámot értek el a teszteken.

„Ezeket az eredményeket még meg kell erősíteni, de nyilvánvalóan nagyon izgalmas a gondolat, hogy az emberek az étrendjük módosításával potenciálisan megállíthatják agyuk zsugorodását és élesben tarthatják azt"

— mondta Dr. Gene Bowman, a tanulmány egyik szerzője.

Szerencsére a B12-vitamin szintjét könnyű feltornázni, hiszen tabletták formájában is kapható, de számos élelmiszerben is fellelhető. Többek között némely tejtermékben, a marhahúsban, valamint a lazacban és a tojásban is.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Psy.Blog