Ketchup sárga háttér előtt

Akkor most egészséges a ketchup, vagy nem?

Vajon jót tesz a ketchup, egyáltalán létezik belőle egészséges változat? Erre keressük a választ.

A ketchup előnyei

A ketchup alacsony kalóriatartalmú kiegészítője az étkezésünknek. Adagonként mindössze 15 kalória és nulla gramm zsír van benne, ami jobb választás, mint mondjuk a majonéz, ami nem fog segíteni senkinek, aki egészségesen akar táplálkozni és/vagy fogyni.

Az egyik kikötés itt az, hogy a legtöbb ember jó nagy adag ketchupot tesz az ételére, míg a majonézt általában takarékosan használja. Fontos tehát, hogy a kettő összehasonlításakor figyeljünk az adagok méretére, írja a Nutritious Life.

A ketchup hátrányai

ha megnézzük a klasszikus Heinz ketchup összetevőinek listáját, ezt láthatjuk: paradicsomsűrítmény vörös érett paradicsomból, desztillált ecet, magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, kukoricaszirup, só, fűszer, hagymapor, természetes aroma.

A Heinz készít egy „egészségesebb" változatot is, amelyben az egyetlen különbség a fenti összetevőlistához képest, hogy a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup helyett nádcukor szerepel rajta.

Ez azt jelenti, amire valószínűleg számítottunk: mint sok feldolgozott élelmiszer esetében, itt is a hozzáadott cukor a legnagyobb probléma. Akár kukoricaszirupból, akár nádcukorból származik, ez a klasszikus ketchup evőkanálanként 4 gramm édes anyagot tartalmaz, ami talán nem hangzik soknak, de az.

A napi hozzáadott cukorbevitelre vonatkozó jelenlegi ajánlások szerint a felnőtteknek és a 2 évesnél idősebb gyermekeknek a napi kalóriabevitelük kevesebb mint 10 százalékát kellene cukorból bevinniük. A Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (CDC) szerint a 2 évesnél fiatalabb gyermekeket egyáltalán nem szabad hozzáadott cukrot tartalmazó ételekkel és italokkal etetni.

Aggodalomra ad okot a só is, amire a ketchup esetében az édesség miatt nem szoktunk gondolni. Egy evőkanálnyi adag normál ketchup több mint 150 mg nátriumot tartalmaz, ami a felnőttek ajánlott napi értékének 7 százaléka.

Egyéb lehetséges problémák még, hogy mivel olyan paradicsomot használnak, amelyet sűrítménnyé dolgoztak fel, nehéz megmondani, hogy mennyi veszett el annak tápértékéből.

Összességében a ketchup talán nem egy szuperélelmiszer, de biztosan nem is egy mélyhűtött fánk. A lényeg, hogy próbáljunk meg olyan márkát választani, ahol a listán több természetes és kevesebb mesterséges összetevőt látunk, illetve figyeljünk oda az adagok méretére.

Nyitókép: Shutterstock / Pixelwind